Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандалният кмет Ахмед Башев и още 632 едри риби на мушката на комисията Кушлев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:55 / 27.09.2010Коментари (0)139
Сергей Станишев може да се окаже сред клиентите на комисията "Кушлев" след приемането на новия закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Според текста производства и запор на имотите могат да се налагат, ако в годишните декларации в публичния регистър на Сметната палата бъдат установени несъответствия с данните, записани в Националната агенция по приходите.

За две години - от 2007 до 2009, в тази категория попадат 632 души от властта. Гафът на бившия премиер и соцлидер Станишев е, че не е декларирал 18 000 лева от странична дейност. В списъка на забравилите да отчетат пари и имоти има представители на различни политически сили, показа проверка на "Стандарт".

Двамата висши шефове на партия Ред, законност и справедливост - председателят Яне Янев и заместникът му адвокат Атанас Железчев, също са сред тях. Янев не е декларирал имот в Сандански от 57,5 квадрата, дарен от дядо му. Железчев пък е спестил две ниви от 3,76 дка и 8,83 дка. Едната е в с. Жельо войвода, а другата в с. Блатец. Отделно в Блатец Железчев е пропуснал и пасище от 4,8 дка, сочат данните от изводите на Сметната палата по декларациите за 2009 г.

Скандалният кмет на община Гърмен Ахмед Башев също може да бъде погнат от комисията "Кушлев", защото е спестил в декларацията си имот от 737 квадрата в с. Рибново.
Според новия проект при явни разминавания в декларациите за "значителни суми" проверка ще бъде започвана и без да има обвинение срещу властниците. Понеже не е ясно колко ще бъде прагът за начало на проверка, то обект на комисията могат да бъдат и доста хора от властта. Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък е пропуснал да обяви 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем.

За други хора от властта задачата на Кушлев е далеч по-лесна, защото през последните 2 години срещу тях тръгнаха разследвания и вече им бяха повдигнати обвинения. Така варненският шеф на Общинския съвет в града Борислав Гуцанов, задържан при операцията "Медузите", не е декларирал свои дялове във фирма "Уейв шипинг" и на съпругата си във "ВМП-консултинг". Независимо от това прокуратурата погна Гуцанов за престъпна група за сключване на неизгодни сделки с автобуси с цел лично облагодетелстване и с превишаване на служебното си положение. Бившият здравен министър Божидар Нанев не е декларирал участието на съпругата си в 2 фирми. Той обаче подаде оставка, а срещу него беше повдигнато обвинение за ощетяване на бюджета с 2,5 млн. лева при доставка на лекарството тамифлу за свински грип.

Същото е положението и с бившия вече депутат от ДПС Гюнай Сефер. Той не е обявил, че притежава 10,9 дка в с. Муковец и 7,9 дка в силистренското с. Цар Асен. Човекът на Доган е подсъдим за далавера с път, при която заедно с колегата си Митхад Табаков са взели 374 000 лв. с фалшиви документи.
По-широките права на комисията "Кушлев" идват от разбирането, че мерките в новия закон трябва да бъдат засилени заради високата степен на корупция у нас и т. нар. специфични условия в страната, както са се изразили експертите от Венецианската комисия.

Източник: Стандарт






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: