Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандално! Половината митничари с фалшиви дипломи!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:45 / 26.03.2011Коментари (0)299
© Blagoevgrad24.bg
Парламентарната комисия по корупция пусна в интернет стенограма от заседанието си на 29 октомври 2009 г., на което изслушва директора на митниците Ваньо Танов. Тогава той обяснява за безобразията, които е засякъл за три месеца във ведомството.

Не е съвсем ясно защо толкова се проточи разсекретяването на прашасалата стенограма, защото от текста й става ясно, че на изслушването дори е имало представители на медиите.

За да бъде публикуван документът, първо трябваше да бъде разсекретен. След като преди месец от комисията изпратили писмо до Държавната комисия за защита на класифицираната информация, оттам на 22 март им отвърнали, че това може да стане и по преценка на ръководителя на парламентарното звено.

Огласените от Ваньо Танов разкрития се превърнаха в рефрен на борбата с митническите измами през следващите месеци и послужиха за въвеждане на промени в Закона за акцизите и създаване на Наредба №3, която въведе контролни прибори на входа и изхода на акцизните складове.

Какво каза тогава Танов?

...Първото нещо, което беше установено, беше, че влизат огромни количества базови масла, които по изчисление са достатъчни да задоволят целия ЕС, ако от тях се произвеждат горива. Стана ясно, че тези базови масла са съставна част на горивото, което се продава по нашите бензиностанции... Ревизия тече в "Инса ойл", ревизия тече в "Лукойл"...

Вкарва се примерно дизелово гориво, газьол, който е на акциз 600 лв... Влизайки това гориво в данъчен склад, за него се дължи 600 лв. акциз, а в същото време или на по-късен етап то се смесва с базово масло и накрая излиза като продукт - т. нар. тежко гориво. Това тежко гориво е разрешено единствено когато се ползва за отопление и е на акцизна ставка 30 лева.

... В момента проверяваме 150 фирми. Нито една от фирмите, които първоначално са закупили горивото, говоря за тежкото гориво, няма документ, че го е продала примерно на детска градина или на училище, където да служи за отопление. Обикновено схемата е: продава се на бензиностанция, но в същото време се продава на фирма. Примерно в Русе повечето от фирмите, които са закупили това гориво, са го продали на фирма на едно циганче, което не знае, че има фирма.

Това, което показва ревизията до момента само за този данъчен склад в Русе и този в Пловдив, е около 200 милиона, които не са събрани като акциз.

... Имат разрешение в Раковски да произвеждат гориво от преработката на нефт, а в същото време за три години нямат внесен един литър нефт! И ние сме единствената държава, която произвежда горива, без да внася нефт.

... Какво е положението с акциза по отношение на алкохола? На десетте най-големи производители, водеща е пак една пловдивска фирма, която има 40% за 2009 г. спад в стойността, която трябва да заплати по отношение на акциза, тоест би трябвало тя да е загубила 40% пазарен дял.

...Основното, което е по наша информация, е, че се регистрират фирми на подставени лица, които фирми реализират алкохола на тези големи производители.

...Що се касае до летището. Положението там е изключително тежко, сложно и трудно. Аз лично съм направил обследване. По отношение на карго товарите никакви гаранции няма относно събиране на приходи.

Специално на летището има служители на митницата, които са съпруги или са свързани по някакъв начин с големи шефове в следствието, с големи шефове в Държавна агенция "Национална сигурност", в Дирекция на полицията и т. н.

... Примерно по памет ще ви кажа, че на Калотина 12 или 18 човека бяха с осъждания, а някои - с по няколко присъди, и работят.

Отделно сигурно на половината митничари дипломите им са фалшиви.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: