Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След срещата с ИТН: "Възраждане" няма да подкрепи кабинет
Автор: Самуил Иванов 16:23 / 02.08.2024Коментари (0)1028
© Булфото
Срещите на "Има такъв народ" с политическите сили продължават в четвърти пореден ден. Днес преговорният екип на ИТН, поведен от лидера на групата Тошко Йорданов, се срещна с представителите на "Възраждане".

От страна на третата политическа сила присъстваха Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров и други народни представители от групата.

Обсъжданията

ИТН отново започнаха разговорите с обсъждане на промените в сферата на правосъдието. Този път обаче акцент бе поставен върху Закона за прякото участие на гражданите и за възмжоността гражданите да бъдат питани по важните въпроси.

В частта за правораздаването от ИТН отново подчертаха своите приоритети да се реформира наказателната политика на страната и да се въведе антикорупционно законодателство.

Те подчертаха, че смятат, че всички органи с изтекъл мандат трябва да бъдат попоълнени.

Костадин Костадинов подчерта, че от третата политическа сила ще подкрепят идеята за референдумите. Той каза, че от "Възраждане" настояват института на главния прокурор да бъде премахнат. Той каза, че в някои страни министърът на правосъдието съвместява тези функции. Петър Петров коментира, че от "Възржадане“ искат да направят промени в Закона за съдебната власт и процесуалното законодателство, така че да бъде възвърнат надзора за законност на главния прокурор. Според тях това изключително важно, за да може гражданите да се чувстват сигурни, когато подават сигнали срещу незаконосъобразни действия на администрацията например. Той каза, че в момента държавата се защитава срещу сигнали на гражданите, а не държавата да защитава гражданите.

В сферата на енергетиката от ИТН настояват "Зелената сделка" да бъде предоговорена. Те смятат, че базовите мощности трябва да бъдат закривани заради членството на България в ЕС. Според тях маришкия басейн трябва да продължи да функционира. Те са против либерализацията на пазара на ток.

От "Възраждане“ смятат, че има възможност да бъде създаден форум, в който правителствата да коментират условията на "Зелената сделка". Те също застават зад позицията, че либерализация на пазара на ток не трябва да има. Третата политическа сила подкрепят виждането на ИТН, че трябва да бъде разработена Национална енергийна стратегия.

Други теми в сферата на енергетиката, които двете политически сили обсъдиха и намериха допирни точки, бяха свързани с темата за ядрената енергетика и нейното устойчиво развитие.

В сферата на образованието от ИТН заявиха, че смятат, че трябва да се промени начинът на финансиране на училищата. Според тях държавата трябва да приоритизира развитието на училищата в малките населени места.

По отношение на здравеопазването от ИТН смятат, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, а системата с клиничните пътеки се е доказала като неефективна.

Костадин Костадинов подкрепи вижданията на ИТН в двете сфери. Лидерът на партията коментира, че опитът за превръщане на системите на образование и здравеопазване в търговски дружества се е оказало неправилно.

В сферата на международните отношения от ИТН казаха, че няма да поставят въпроса за излизането на България от ЕС и НАТО. Те смятат обаче, че въпросът може да бъде поставен на референдум. Темата за предстоящото разпределение на ресорите между еврокомисарите също бе поставен на масата, като належащ за разрешаване.

От "Възраждане" заявиха, че застават зад членството на България в ЕС, но при предоговаряне на условията. Според тях въпросът за НАТО трябва да бъде поставен на референдум, а американските на бази на територията на страната да се премахнат. По отношение на ресорите в Европейската комисия Костадинов смята, че предвид политическата криза в страната не очаква България да получи ключов ресор.  

В сферата на финансите от ИТН смятат, че основните приходи идват от бизнеса, а за да работи той в устойчива среда, според тях трябва да има редовно правителство. В разходната част от най-малката политическа сила настояват за прецизиране, като се запазват тези за най-уязвимите групи.

"Възраждане“ заявиха, че според тях парите в борй трябва да бъдат запазени като възможност за разплащане. Те смятат, че с регулацията на БНБ да се облагат свръхпечалбите на банките и с това.

Двете политически сили откриха големи съвпадения във вижданията си в областта на енергетиката, образованието и здравеопазването. Направена беше обаче и уговорката, че по някои теми "биха могли да поспорят".

След края на срещата стана ясно, че в крайна сметка "Възраждане" няма да дадат гласовете си за подкрепа на кабинет.

Още по темата: общо новини по темата: 745
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: