Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социалните мрежи водят до тревожност и депресия, но и помагат – направете дигитален детокс
©
Социалните мрежи са неизменна част от нашето ежедневие. Те ни свързват с приятели и колеги, помагат да се информираме и да участваме в обществени дискусии. Но в същото време все по-често се говори за тяхното влияние върху психическото здраве.

Всяко нещо в този живот си има своите положителни и негативни страни. Грешката на много хора е да възприемат едностранчиво нещата и да се фиксират – едни към доброто, други към лошото.

Изследванията показват, че прекомерното използване на социални мрежи може да доведе до повишаване на тревожността и депресията. Според проучване на Университета в Пенсилвания, хората, които прекарват повече време в социалните мрежи, са по-склонни да изпитват негативни емоции като завист и самота. Постоянното сравняване с други потребители, които споделят само положителните аспекти на живота си, създава усещане за несъвършенство и неадекватност.

Използването на мобилни устройства и социални мрежи късно вечер често води до лошо качество на съня. Излагането на синя светлина от екраните пречи на производството на мелатонин – хормонът, който регулира съня . Това може да причини безсъние и да повлияе на общото ни психическо състояние, като увеличи нивата на стрес и умора.

Много важно място в негативната тенденция заема – зависимостта от социални мрежи е реален проблем, който може да се сравнява с други форми на зависимости. Постоянното желание за проверка на известия, реакции и коментари може да доведе до натрапчиво поведение. Това състояние е свързано с намалена продуктивност и неспособност за фокусиране върху други задачи.

И да престанем само да плашим, а да кажем и нещо добро в тази посока – не всичко е негативно, когато става дума за социални мрежи. Те също така предоставят възможности за социална подкрепа, особено за хора, които изпитват изолация или самота. Социалните платформи могат да бъдат използвани като място за изразяване и обсъждане на психическото здраве, където хората се чувстват подкрепени .

Хигиената при използването на социалните мрежи може да ни донесе само ползи

Един от най-ефективните начини за намаляване на влиянието на социалните мрежи върху психическото здраве е контролирането на времето, прекарано в тях. Приложения като Screen Time за iPhone и Digital Wellbeing за Android могат да помогнат за следене на времето в социалните мрежи и ограничаване на използването им.

Важно е да създадем среда в социалните мрежи, която ни носи стойност и положителни емоции. Избирайте кого следвате и какво съдържание консумирате, за да избегнете токсични влияния и излишен стрес. Това може да помогне за намаляване на тревожността, свързана с постоянното сравняване с другите.

Дигиталните детокси, или целенасочени почивки от социалните мрежи, стават все по-популярни. Те предоставят възможност да се фокусираме върху реалния живот, отношенията и самите себе си, без да бъдем постоянно разсейвани от виртуалната реалност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: