ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Според проучване в туризма има излишък на висшисти | ||||||
| ||||||
Въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление "Туризъм" - 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област. Освен това по данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система приложението на придобитото висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления. Само 19.7% от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47% за всички направления. "Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление "Туризъм", заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. В Бургас той участва в кръгла маса за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма заедно с министъра на туризма доц. Стела Балтова, представители на висши училища и на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България. В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление "Туризъм". Сред предпочитаните специалности са "Мениджмънт в туризма", "Управление на хотелите и ресторантите", "Културен туризъм", "Аграрен туризъм", "Екологичен туризъм", "Алтернативен туризъм", "Кетъринг". Сравнително най-лесно намират работа по специалността си възпитаниците на СУ "Св. Климент Охридски" (34% от завършилите), а най-трудно - абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград (10%). Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 - средни училища, а 2 - училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари 2017 г. те имат общо 19 526 ученици. Обучението е за придобиване на първа, втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация от направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" и за придобиване на трета степен на професионална квалификация от направление "Пътувания, туризъм и свободно време". Една от професиите в туристическия бранш - "готвач", беше сред първите, за които започна обучение по дуалната система в професионалното образование. По българо-швейцарската програма ДОМИНО за готвачи се подготвят ученици в Добрич, Бургас, Перник и Стара Загора. Квалификационният профил на професията, учебният план и учебните програми са разработени съвместно с бизнеса. Освен дуалната система подходяща форма на обучение в областта на туризма са професионалните колежи с участието на бизнеса, университетите и центровете за професионално обучение, подчерта министър Денков пред участниците в кръглата маса. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Родителите в Благоевград да внимават! Наближава важен срок
15:03 / 27.12.2024
Ето какво става с делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид
08:49 / 27.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: