Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спънаха избора на шеф на спецсъда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:31 / 30.06.2011Коментари (0)197
Изборът на председател на Апелативния специализиран наказателен съд бе отложен със седмица от членовете на Висшия съдебен съвет. Причината е, че единственият кандидат за поста Росен Русев нямаше ясна концепция за дейността на специализирания орган. Обясненията му, че този съд се нуждае от "сърцати хора", които да работят със "спецификите на специализирания съд" и че той е "част от съдебната система", не удовлетвориха членовете на ВСС. Те решиха да му дадат шанс да изясни концепцията си и да се яви пред съвета следващия четвъртък.

Особено критични към Русев бяха председателят на ВКС проф. Лазар Груев, главният прокурор Борис Велчев и членът на съвета Анелия Мингова. Единственият член на съвета, който открито подкрепи Русев, беше Иван Колев. Той също призова за седмица толеранс, но заяви, че с чиста съвест ще гласува за кандидата, защото го познава добре.

"Смутен съм от отношението на колегата Русев към специализирания съд", заяви главният прокурор Борис Велчев. "За мен представянето на Росен Русев представя по-скоро едни общи неща, които важат за всеки един съд", мотивира се и шефът на ВКС Лазар Груев, като допълни, че се притеснява от неубедителността на кандидата. Освен това, той представи данни от проверка на Апелативния съд в Пловдив, според която Русев е напускал страната със служебния си автомобил и е изминал с него 1700 км без да има издаден пътен лист.

Кандидатите за спецпрокурори обаче успяха да убедят ВСС в надежността си. Борислав Сарафов заложи на опита в спецзвеното на прокуратурата и не сгреши. Гласовете за него бяха 17 "за" и 1 "против". Така той бе избран за шеф на Апелативната спецпрокуратура. С 15 гласа "за", 1 "против" и двама "въздържали се", пък Светлозар Костов, който е наблюдаващ по делото "Октопод" и се прочу с репликата "вързах кънките на Максим", става председател на пръвноинстанционната спецпрокуратура. Главният прокурор Борис Велчев обаче изрази скептицизъм относно кандидатите за спецпрокурори. Той бе категоричен, че те нямат достатъчно практически опит и са работили предимно в районните прокуратури и не познават делата срещу организираната престъпност. Заради това Велчев е поискал отлагане на специализираните структури поне до Нова година. 

"Аз си позволих да сезирам с този проблем политическото ръководство на страната и министър-председателя, и министъра на правосъдието, защото ми се струва, че тези хора трябва да бъдат допълнително обучени", обясни Велчев. Според него за това трябва да има технологично време. На този етап обаче няма отговор. Той подчерта, че е "необходимо да се отложи влизането в сила на уредбата за специализираните структури поне до Нова година". Освен че кандидатите за специализираните структури са по един, главният прокурор поясни и факта, че кандидатите за първоинстанционните прокуратури нямат достатъчно практически опит. "Те нямат компетентност да се занимават с дела с организираната престъпност", подчерта категорично Велчев.

"Не знам дали кандидатурата ми е най-подходяща, блазня се от мисълта, че съм най-добрият, но едва ли е така", коментира единият от избраните кандидати Светлозар Костов. По думите му недоверието към новите съдебни органи е голямо и това е пречка останалите му колеги да не пожелаят да се кандидатират.  "Познавам се добре с ръководителите на службите в МВР и това познанство е чисто професионално", каза Костов в отговор на въпрос дали специализираната прокуратура ще бъде независима. "Питайте колегите в Бургас, които ме познават, и те ще ви кажат дали някога съм се поддавал на някакъв натиск, какъвто и да е. Разбирам, че с МВР трябва да работим заедно, тъй като сме в една каруца, дърпана в една и съща посока, и трябва да се разбираме и уважаваме. Ако те започнат да ни притискат, нещата няма да вървят добре", каза Костов. В отговор на въпрос относно делото "Октопод", Костов отговори: "Делото отново е в съда по жалби на двама от обвиняемите. Започнал съм да пиша обвинителният акт". Той бе категоричен, че целта му не е делото "Октопод" да бъде първото на специализираната прокуратура.

Колегата му Росен Русев, който ще се явява на "поправка" пък отказа да коментира причината за отлагането на избора му. "Ще се подготвя по-подробно за следващата седмица", обеща Русев.

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: