Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Средно около 5 години отнема докато се постави правилна диагноза на хиляди българи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:53 / 31.05.2024Коментари (0)1018
©
Над 15 000, по неофициални данни, са българите страдащи от множествена склероза. Заболяването засяга почти изцяло млади хора, в най-активната им възраст между 18 и 30 години, а универсално лечение все още

няма. В седмицата, когато по цял свят се провеждат инициативи свързани със световния ден за борба с множествената склероза, в Благоевград организираха безплатни профилактични прегледи от специалисти в различни области.

Преди 8 години Невена и майка ѝ чуват страшната диагноза множествена склероза. След първоначалния шок идва борбата за оздравяване.

Петя Димитрова, майка на Невена: "Лечението, както на всички е ясно е кортикостероидно, за кратко време беше постъпила в болница за вливки, които бяха за 3 дни, при което след това аз отказах тя да бъде на това лечение."

Майка и дъщеря започват да търсят алтернативен вариант за подобряване състоянието на Невена, която прогресивно губи зрението си.

Невена Кръстева: "На мен това което ми хареса е да мина на високо мазнинно ниско въглехидратно хранене, просто защото тази храна на мен ми харесва и аз не съм направила компромис с избора на храна. Започнах много да спортувам, високоинтензивни интервални тренировки, започнах да правя прочиствания на организма. Започнах да се грижа не само физически за здравето си, но и психически, да се чувствам добре, да бъда благодарна, да използвам различни апаратури."

Петя Димитрова, майка на Невена: "Минахме през биорезонанси и след това попаднахме на един китайски апарат, който е на ток, със сребърни нишки. И от там ние започнахме едни процедури за възстановяване на организма. За този момент мога да кажа, че тя е в перфектно здраве и няма лезии вече в мозъка."

Редовната рехабилитация и кенезитерапия също са от изключителна важност за болните с множествена склероза. Много малка част от процедурите, обаче се поемат от здравната каса, казват терапевти, предава БНТ.

Биляна Петкова – кинезитерапевт: "При всички хора със здравословни проблеми се полагат само 7 дни по здравна каса, от там нататък всеки един трябва да си го поема на частна практика… Специално при хората с МС и при много други заболявания е необходима ежедневна рехабилитация, така че те намират вариант. Дали ще са при частни доставчици или на частна практика си плащат за да имат рехабилитация."

Бързото поставяне на диагноза и започване на лечение също са от огромно значение за развитието на заболяването, а всяко забавяне може да доведе до влошаване състоянието на пациента, посочват специалисти.

Д-р Амар Фесток – специалист по ирисова диагностика: "Предимството при ирисовата диагностика е че може да определи причинно следствената връзка, тоест дадено заболяване от къде е започнало, защо продължава да прогресира и защо пациента има затруднения с лечението. При множествената склероза това, което е плюс, е именно, че може да се разчита предразположението към дадено заболяване, но минуса при ирисовата диагностика е това че не мога да определя дали даденото заболяване е активно или не."

Средно около 5 години отнема докато се постави правилна диагноза на болни с множествена склероза. А статистиката сочи, че около 5 процента от диагностицираните са деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: