Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Янев: Трябва да седнем и да се разберем, да намерим място и начин за съгласие, за да се прави нещо смислено за държавата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:50 / 18.05.2024Коментари (0)995
©
"Българският народ, българският избирател достатъчно мъдро е дал едно послание към всички политически сили, и малки, и големи – че на никой няма да даде царската корона. За шести път сме на избори в последните три години и няма партия, която да има мнозинство с повече от 70 депутата. Т.е. самостоятелно никой не може да управлява. Българският народ ни дава посланието, че малки, големи, независимо кой как възприема себе си, трябва да седнем и да се разберем, да намерим място и начин за съгласие, за взаимодействие в политически план, за да се прави нещо смислено за държавата. И това е нашата мотивация. Ние от "Български възход" започнахме с формулирането на идея още в началото на месец април. Казахме, че ще работим за формулирането на национална цел и стратегия, която е за следващите 10, 20, 30 години, дай боже и в 50-годишен хоризонт да сме в състояние да погледнем, която да гарантира развитието на България, да очертае бъдещето, което ние като поколение искаме да оставим на нашите деца, на внуци, на следващите поколения. Това е нашата политическа цел."

Това заяви Стефан Янев, лидер на "Български възход" и водач на листите в 24-ти МИР София и в 16-ти МИР Пловдив, в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Като част от 48-ото народно събрание "Български възход" заяви няколко основни позиции. Едната е, че работата на партиите е да търсят съгласие, взаимодействие и начина на изграждане на коалиции – ясни коалиции с разписани правила и с ясни отговорности. Тогава, понеже беше кресчендото по отношение на всеки, чертаещ червени линии, за нас казаха "Абе вие сте нещо наивни, неясни". Но сега повечето говорят по тази логика, защото това е логиката. И това е нашата задача като партия "Български възход" – да намерим нашето място, защото за страната е важно да има стабилно управление и работещи институции, а не толкова да се слагат етикетите "Тази партия става, тази не става", коментира Янев.

Според него този мач се играе с години и резултатът е същият. "И в момента, за съжаление, и през социология, и през експерти, и чисто политическото говорене ни казва "Ами вижте, 50-ият парламент горе-долу ще изглежда като 49-ия". И внушавайки на хората, че ние се опитваме в политически план да правим едно и също и чакаме различен резултат, какво им казваме? Нещо трябва да променим", каза лидерът на "Български възход".

Той не бил разтревожен от опцията да има нови избори наесен, защото "истинската демокрация е, когато хората избират, и ако изборът на хората сега не е достатъчно добър - нека да има избори и наесен".

Янев бе помолен да коментира и катастрофата с колата на НСО от сряда.

Пробойните са много. Отделни инциденти няма нужда да коментираме. Защото може да погледнем на системата и от обратната гледна точка – кажете ми коя система работи, за да не я закачаме и да говорим за реформи в другите? Но когато говорим за реформи, когато говорим за бъдещето на страната, въпросът е да има обща идея, общ наратив, общ смисъл, защото реформи заради самите реформи означава, че днес правим едни реформи и утре ще ги реформираме пак. Стремежът към властта заради самата власт също не решава въпроса, защото трябва да имаме смислена идея, сценарий, по който да вървим. Така че това е смисленият разказ, това е начинът, по който ние от "Български възход" виждаме нещата, обясни Янев.

И продължи: Затова определяме, че тази национална цел, стратегическата рамка, която сме подготвили – тя е отворена за всички партии, е начинът за започване на такъв разговор.

Той обясни, че това не е спринт, а маратонско бягане. Защото както в много човешки дейности, в случая и в чисто политическото важи онзи закон на физиката за критичната маса – когато има достатъчно критична маса от мислещи хора по сходен начин, че трябва да поставим тези неща на дневен ред и да намерим решението заедно, защото ако не сме убедени, че трябва да вървим в тази посока, утре ще тръгнем пак в едно търсене на възможности, които са от ежедневието, обясни Янев.


Още по темата: общо новини по темата: 895
28.06.2024 »
26.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избор на нов български патриарх
Европейски избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: