Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съд конфискува имот на убития подземен бос Васил Горчев-Кьоравия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:30 / 11.10.2011Коментари (1)555
© Blagoevgrad24.bg
Бургаският окръжен съд постанови първата в България конфискация на имот без влязла в сила присъда.

Вдовицата на известния подземен бос Васил Горчев-Кьоравия остана без луксозен мезонет в черноморския курорт Свети Влас. До раздялата й с апартамента се стигна, след като бургаските съдии уважиха искането на комисията за отнемане на престъпно имане. Въпреки че Кьоравия е мъртъв от 20 януари 2005 г. и срещу него няма влязла в сила присъда, наследниците му бяха изправени пред съда, за да докажат произхода на парите си.

"Законът позволява тази възможност. Приживе Горчев бе разследван за лихварство, но наказателното производство бе прекратено след убийството му. Ние имаме възможност да продължим нашето производство и гражданският съд да се произнесе дали има достатъчно основание да се смята, че лицето е извършвало престъпната дейност, по която е бил обвинено. И съдът реши, че въпросното лице се е занимавало с лихварство. Че доходите на него и на семейството му са били единствено от тази дейност. Установените от законен източник доходи не са осигурявали и не осигуряват дори жизнения минимум на семейството както когато то е било тричленно, така и след смъртта на Горчев", коментираха от комисията за установяване на престъпно имане.

Кьоравия бе разстрелян пред хотел "Ален мак" в центъра на Благоевград. Снайперист го улучи в главата, докато той стоеше на тротоара пред хотела. И до ден днешен не е ясно кой поръча разстрела и кой натисна спусъка.

Горчев контролираше трафика на наркотици в района и беше сред най-близките приятели на Васил Илиев, казват полицаи. Освен Кьоравия той бе наричан и Лихваря заради заемите, които даваше срещу огромни лихви. Гардовете му бяха натоварени със задачата да събират дълговете.

След убийството в сейфа на Кьоравия беше открит тефтер, в който бяха отбелязани имената на хората и сумите, които са им дадени. Списъкът послужи за доказателство за престъпната дейност на Горчев.

След смъртта му стана ясно, че в региона всички са знаели за тъмните му дела, но нито полицията, нито прокуратурата, нито данъчните са го питали как така не работи, а демонстрира висок стандарт на живот.

Три години след убийството комисията за отнемане на престъпно имане запорира имотите, останали от Горчев за наследниците му. Те бяха оценени на 687 614 лева. Между тях бяха апартаментът му в курорта Свети Влас, автомобил "Мерцедес" и дружествени дялове във фирма "Орбита-Рила" за 188 000 лв. Под възбрана бяха поставени 34 650 лв. от банкова сметка на името на вдовицата Таня Върбанова и иззети при обиск 37 500 лв., както и 258 000 лв. от няколко продадени бунгала на Предела.

Първоначално делото за отнемане се гледа в Благоевград, но по-късно беше преместено в Бургас заради имота в Свети Влас.

Решението на окръжните магистрати бе обжалвано преди месец в Бургаския апелативен съд.

"Цяло лято двуетажният апартамент в Свети Влас беше пуст и безстопанствен. Изгледът му е към морето, но от години никой не е влизал в него. Васил си купи апартамента преди повече от 10 години. Всички местни хора го знаем. Идваше често, преди да го убият", разказаха съседи.

"Аз съм потресена от това, което ми се случва. И не зная такова нещо да има в друга държава, която нарича себе си правова. Без да съм криминално проявена или престъпничка, без съпругът ми приживе да е бил осъждан или обвинен, след смъртта му съдът да конфискува наследството и - още по-драстично! - да запорира детски влог. Това е абсурдно", гневи се Таня Върбанова, вдовицата на Кьоравия. Тя е убедена, че ще спечели делото пред апелативния съд. И се заканва в противен случай да се обърне към съда по правата на човека в Страсбург.

"След убийството на Васил животът ми стана ад, вече 7 години се мъкна по съдилища, като че ли съм някакъв углавен престъпник. Всички в Благоевград знаеха, че аз не бях с него в последните му години, само на документи се водехме семейство. Живеех и тогава, и сега с дъщеря си Йоана при родителите ми. Васил живееше на хотел. Баща ми винаги е бил богат човек, той ме издържаше", разказа Таня.

Като 20-годишна тя се омъжила за Кьоравия, защото забременяла от него. Но след сватбата той започнал да я тормози, затова избягала от него и се върнала с детето при родителите си. По това време баща й имал успешен бизнес, държал бензиностанция, построил хотел. Въпреки раздялата им Горчев отказвал да й даде развод.

"В тая държава се нагледах на парадокси. След убийството на Васил ми запорираха 2 трезорни касети в банката. Едната е празна, а в другата имам едно златно кръстче и няколко златни пръстена. Когато приключи разследването, подадох молба до прокуратурата да ми ги върнат. Но получих отказ с отговор, че нямам право да ги получа, макар че не съм имала с Горчев икономическа и духовна връзка в последните години. Но когато държавата трябва да вземе нещо - хоп, решават, че съм имала такава връзка. Безумия са това!", възмущава се Върбанова.

Според нея делото за конфискацията се "мотаело години наред", тъй като комисията очаквала тя да бъде осъдена за неплатени данъци. През 2008 г. срещу вдовицата беше повдигнато обвинение от благоевградската прокуратура за това, че приживе Горчев продал имот с нейно пълномощно, без да внесе дължимите данъци. Но после се оказало, че Кьоравия се водел жител на Перник, там декларирал сделката и платил 79 000 лева налози. Въпреки това съдът в Благоевград осъди Върбанова на 2 години и шест месеца условно. Последваха обжалвания, четири съдебни инстанции отменяха присъдата, а ВКС оневини окончателно жената през февруари т. г.

"Съдът в Бургас очакваше на база на тази присъда да постанови конфискацията на апартамента в Свети Влас. Оневиниха ме, но конфискацията стана въпреки това. На делото представителите на комисията "Коларов" казаха: Да, Горчев няма присъда, но ако беше жив, щеше да има", разказва Върбанова.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.10.2011 г.
0
 
 
Ох горката за ожалване е.Той горкия не и е оставил нищо почти - само няколко хотела и апартаменти.Ама тя си ги е заслужила щом изтърпя този тормоз докато беше жив онзи бандюга.А иначе да не се прави на ухапана - всичко което е от баща и се води на нея и никой не и го пипа.Взимат и само имотите от Горчев които всички знаем как са придобити.Айде нема нужда, светицааааа
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: