Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съвети за първа помощ при слънчев удар  
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:59 / 06.08.2024Коментари (0)861
© Илюстративна снимка
Слънчевият удар е много сериозно здравословно състояние, което се причинява от излагане на главата, особено на тила, на висока температура, т.е. въздействието на слънчевата топлина.

Първите симптоми на слънчев удар са главоболие, световъртеж, безпокойство, припадък, зачервяване на лицето и телесна температура над 38,9 градуса. По-късно може да се появи шум в ушите, проблеми със зрението и слабост, възможно е и припадък. Най-добрата превенция срещу слънчев удар е да избягвате излагането на слънце между 10 и 17 часа, освен ако не е наложително. Но ако вие или ваш близък попаднете в това неприятно състояние, ето какво трябва да направите и какво трябва да избягвате, според изданието The Health Site, цитирани от actualno.com. 

Първа помощ при слънчев удар

Първо е важно да се преместите на сянка или в охладено помещение. Премахнете всичко излишно – чорапи, обувки, шапка и излишни дрехи, за да ускорите охлаждането.

Разхладете се с умерено студен душ или напълнете ваната с вода. Поставете мокра кърпа или студен компрес върху задната част на врата, слабините и подмишниците. Ако нямате възможност, напръскайте се с вода. Ако сте вкъщи, намокрете одеяло и се покрийте. Човек, който получи слънчев удар, не трябва да се разхлажда със студен алкохол, защото той ще охлади тялото твърде бързо, което може да доведе до опасни колебания в телесната температура и шок. 

При слънчев удар е възможно и припадък, така че е важно да легнете възможно най-скоро. Ако човекът припадне, обърнете го на лявата страна (сърцето е от тази страна, така че кръвообращението ще работи по-бързо) и огънете левия му крак, за да поддържате равновесие. 

Пийте подсолена вода (чаена лъжичка сол на децилитър вода), тъй като това ще предотврати дехидратацията и загубата на сол, причинени от изпотяване. Важно е да знаете, че при слънчев удар не трябва да пиете вода твърде бързо, в противен случай може да изпаднете в шок. Най-добре е да пиете солена вода, но ако нямате под ръка и обикновена вода.

Запазете спокойствие. Човек, който получава слънчев удар, може да изпадне в паника, но е важно да запазите спокойствие, а най-лесният начин да направите това е чрез дълбоко дишане. Чувството на безпокойство само ще ускори изпомпването на кръвта, което допълнително ще повиши телесната температура. Нежно масажирайте мускулите, за да подобрите кръвообращението, като имайте предвид, че мускулните крампи, особено в прасците, могат да се появят и като симптоми на слънчев удар. Крампите са един от първите признаци на това състояние.

Ако главоболието, световъртежът, безпокойството и зачервяването на лицето продължават повече от час след престоя в охладената стая, не трябва да чакате, а да се обадите на линейка.

Не приемайте никакви лекарства сами, тъй като това може само да влоши състоянието ви, съветва още изданието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: