Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световна седмица на кърменето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:05 / 31.07.2012Коментари (0)368
От 1 до 7 август, за 20-и пореден път в 120 страни, между които и България, ще се отбележи Световната седмица на кърменето.  Този юбилей  минава под мотото "Да разберем миналото - да планираме бъдещето". Темата е изключително плодотворна и дава възможност чрез равносметка за постиженията и грешките от близкото и далечното минало да планираме успешно бъдещите си действия.  Специално внимание се отделя на още една важна годишнина - десет години от приемането на Глобалната стратегия за хранене на бебето и малкото дете на СЗО/УНИЦЕФ.

Глобалната стратегия за хранене на бебето и малкото дете (http://www.paho.org/english/ad/fch/ca/GSIYCF_infantfeeding_eng.pdf)  e изключително важен документ, който обръща внимание на значението на храненето в бебешка и ранна детска възраст.  Тъй като поне 30 % от децата по света имат сериозни поражения върху здравето, а 60% от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст са в следствие на недобро хранене, документът поставя акцент върху основните мерки, които могат да променят тази сериозна статистика и да помогнат за преодоляването на глада и последствията от него.  В Стратегията ясно е записано, че всички майки трябва  да имат достъп до квалифицирана помощ, за да закърмят успешно своите бебета. Изрично се подчертава, че кърменето по несравним начин предоставя идеална храна за здравето и развитието на децата с изключителни ползи за здравето на майката. Затова се препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите шест месеца от живота си. След това, за да посрещнат растящите си нужди, те трябва да приемат  подходяща и безопасна допълнителна храна, като кърменето продължава да бъде част от храненето на детето до втората година и след това (стр.7).

Правителствата трябва да разработят и въведат  в действие адекватна политика за храненето на подрастващите в контекста на националните политики за хранене, детско и репродуктивно здраве и намаляване на бедността.  Освен това те трябва да се погрижат за правата на работещите кърмещи жени и да следят за спазване на Международния код за маркетинг на заместителите на майчиното мляко.

Особено внимание в Стратегията е обърнато на необходимостта здравните работници ефективно да съветват за правилното хранене на кърмачетата и малките деца, като в общността те могат да са подпомогнати от доброволни консултанти и помощници за кърмене.

Тази седмица отбелязваме още една годишнина - две години от учредяването на Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" ( http://www.podkrepazakarmene.com/ ) - неправителствена организация, обединяваща медицински работници и доброволни сертифицирани консултанти по кърмене, които помагат на майките успешно да кърмят своите бебета. За щастие, Благоевград е сред градовете с двама доброволни консултанти, които са на разположение на бременните и кърмещите жени, нуждаещи се от информация, подкрепа и помощ за кърменето. Биляна Тодорова и Ваня Якимова, доброволни сертифицирани консултанти по кърмене към Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в Кюстендилско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: