Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната банка иска да работиме до гроб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:02 / 16.03.2010Коментари (0)196
Намаляването на осигурителната вноска ще бъде пагубно за пенсионната система у нас. Позицията е на социалния министър Тотю Младенов, въпреки че обещанието на правителството беше осигурителната тежест да бъде облекчена. Според Световната банка страната ни не бива да отлага повече диспута за увеличаване на пенсионната възраст, защото сме на път да се превърнем в най-застаряващата нация в целия Европейски съюз.

10-годишнината от началото на пенсионната реформа в България стана повод експерти, писали правилата за реформата и такива, които са ги прилагали като част от екипите на управляващите правителства, днес да дадат оценката си за това как действа тя. Проблемите, които очертаха са: населението на страната ни застарява. Това води до задълбочаване на проблема, че малко работещи плащат пенсиите на много пенсионери.  Допуска се политическа намеса в пенсионната система - пример са предизборните увеличения на пенсиите. Всичко това води до деформация на пенсионната реформа в България. Предлагам ви да чуете някои от предложенията за промяна, които се обсъждат.

България е държавата с най-ниски осигуровки в Евросъюза, в същото време е една от страните с най-ниска пенсионна възраст. Като подчерта тези данни Световната банка препоръча да се мисли за сериозни мерки за намаляване на разходите за пенсии.

„Какво може да се направи? Да се увеличи законовата възраст за пенсиониране, да се ограничи ранното пенсиониране, да се направи преглед на добавките към пенсиите. Намаляването на пенсиите не е желателно, но е възможна мярка", каза Астра Звиниене,

Социалният министър Тотю Младенов обяви обаче, че предстои ограничаване на системата за ранно пенсиониране и на инвалидните пенсии. Сравнението показва, че от 180 хиляди през 2003 година инвалидните пенсии са скочили повече от двойно - на 420 хиляди през миналата година. Друга промяна, която предстои до няколко месеца е, че ще започнат да се облагат доходите на работещите пенсионери.

„Става въпрос за тези около 200 хиляди, които са навършили годините за пенсиониране, получават пенсия и работят допълнително В това няма нищо лошо, но ние лишаваме 200 хиляди млади хора , които трябвна да отидат на пазара на труда", каза Тотю Младенов.

Лишаването на работещия пенсионер от част от пенсията му беше отменено още преди години от Конституционния съд, припомни днес Йордан Христосков, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

„Сигурен съм, че ако се въведе такъв данък, по-голямата част от пенсионерите ще отидат в сивата икономика. А те сега се осигуряват за всички рискове", каза Йордан Христосков.

Според Георги Ангелов, по принцип да се облагат доходите само на работещите пенсионери е не само вредно, а дори контрапродуктивно, защото дестимулира възрастните хора да останат на пазара на труда и да внасят пари в бюджета.

Днес социалният министър категорично отхвърли възможността високите пенсии да започнат да се облагат с данък. Какви са данните за отражението на дисбаланса между хората, които получават пенсии и тези, които се осигуряват?

Данните, които социалният министър днес обяви са, че 43% от разходите на държавния бюджет отиват за пенсии и за държавното обществено осигуряване. Само 40 процента от парите за пенсии са от осигурителни вноски, останалите 60 процента се плащат от държавния бюджет.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: