Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ТЕЦ отнесе 100 бона глоба заради замърсяване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:14 / 04.10.2023Коментари (0)430
© Фокус
Архив
Административният съд в Кюстендил се произнесе окончателно по спор за наложена глоба на ТЕЦ – "Бобов дол“, предаде репортер на "Фокус“. Решението е в сила от 3 октомври тази година. Жалбата е подадена от страна на топлоелектрическата централа и касае наложена глоба от РИОСВ – София. Наложената санкция, която възлиза на 100 000 лева, е след проверка от 31 март 2022 година. Според акта дружеството не е изпълнило задължението си по условие 9.3.4 от КР №45-Н4/2019г. –  притежателят на разрешителното да предприема всички необходими мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в съответствие с изискванията на чл.70 от Наредба №1/27.06.2005г. за норми за допустими емисии на вредни вещества - замърсители, изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии.

На сочената дата е установено, че се наблюдават емисии прахообразни вещества, формирани от площадката на централата, които вятърът носи към населеното място. В момента на проверката се осъществяват дейности по разтоварване на въглища чрез автомобилен транспорт. Емисиите от процеса по изсипване на въглищата се разпръскват разсредоточено в атмосферния въздух и вятъра си насочва съм селото. Извършен е и оглед на ППС "Черно езеро“, при който са установени емисии на прахообразни вещества от клетка №1, което е осушена. На обекта се извършва товарене на производствени отпадъци  - сгуропепелна маса,  в камиони за извозване и депониране а депо "Каменик“. При проверката не е установено да се предприемат мерки за ограничаване на емисиите прахообразни вещества чрез използване на ветроупорни прегради при товарене и разтоварване на горивата на открито, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин, съобразно чл.70 от Наредба №1/27.06.2005г. Съставен е КП №ККФОС-ГВ-8/31.03.2022г. За констатирано нарушение по чл.123в, т.2 от ЗООС е съставен е АУАН №82/26.04.2022г., а въз основа на него е издадено атакуваното наказателно постановление.

Кюстендилски административен съд намира за законосъобразно, с оглед разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и наложеното наказание "имуществена санкция“ в размер на 100 000 лв. Законът предвижда наказанието да се определя съобразно разпоредбите на ЗАНН в границите, предвидени за извършеното нарушение, като се отчитат тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства. В случая административният орган е наложил наказание над минимума по чл.164, ал.1 от ЗООД при превес на отегчаващи отговорността обстоятелства - множество наложени санкции на дружеството за неизпълнение на условия от КР, като същевременно е съобразил и високата степен на обществена опасност на извършеното деяние в конкретния случай, както и вида на охраняваните обществени отношения. Тези изводи се споделят от КАС, доколкото следва да се отчитат целите по чл.2 от ЗООС и спазването на принципите за опазването на околната среда по чл.3 от ЗООС.

Венцеслав ИЛЧЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: