Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Темида открива сезона с Доган
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:01 / 29.08.2010Коментари (0)239
©
Знакови дела излизат на сцената на Темида с новия съдебен сезон - след едномесечната ваканция. Завесата се вдига на 2 септември с лидера на ДПС Ахмед Доган във Върховния административен съд. Очаква се да започнат и първите разпити на министрите от кабинета "Станишев". На финалната права е и делото на групата за отвличания "Наглите".

Процесът за хонорарите на лидера на ДПС по проекта "Цанков камък" ще се гледа на открито заседание. На него съдът ще разгледа има ли конфликт на интереси в договора на лидера на ДПС. Делото е образувано по доклад на Комисията за борба с корупцията на парламента и е във връзка с прилагането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

С доклада комисията приема, че са налице данни за конфликт на интереси на Ахмед Доган. Става дума за взети от лидера на ДПС хонорари в размер на 1 млн. евро за консултантска дейност по хидроенергийни проекти. Според доклада комисията за борба с корупцията Доган е бил длъжен да отрази този извънреден доход в декларацията си за конфликт на интереси.

Ако се установи, че лидерът на ДПС е нарушил закона, магистратите могат да постановят да бъде глобен до 3 хил. лв. и да бъде конфискуван полученият от него консултантски хонорар за "Цанков камък".

Очаква се след края на съдебната ваканция магистратите да привикат на разпит Сергей Станишев, Асен Гагаузов и техни колеги. Софийската градска прокуратура разследва законността на 148 сделки, сключени от бившето правителство на обща стойност 2,2 млрд. лв.

Бившият премиер Сергей Станишев беше обвинен през юли за неправилно боравене с документи и секретна информация. Документите са били връчени на Станишев срещу подпис, а според прокуратурата престъплението е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. Обвинението предложи експремиерът да бъде освободен от наказателна отговорност и глобен.

"Нагли" и "Октоподи" също има вероятност да влязат в съда през септември. Според запознати се очаква делото срещу групата за отвличания да стартира първо. Бандата за похищение на Прокопи Прокопиев-Културиста, Антон Петров-Хамстера, Ивайло Евтимов-Йожи, Даниел Димитров-Релето, Любомир Димитров-Гребеца, Цветозар Славчев-Цуро, Павел Петков-Павката, Кирил Кирилов и братята Радослав и Димитър Лебешковски ще отговаря за 15 отвличания.

Според разследващите групата на Наглите е извършила някои от "най-знаковите" отвличания в страната през последните години, сред които това на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Михаил, на бизнесмена Киро Киров, на бившия президент на футболния клуб "Литекс" - Ангел Бончев и съпругата му Камелия, на студента Румен Гунински. Според разследващите Наглите са прибрали над 5 млн. лева от отвличания.

След като започне съдебният процес, държавата ще може да конфискува всичко, което хора от "Наглите" са придобили от престъпна дейност, твърдят запознати. Част от парите на групата за отвличания вече са запорирани от комисията "Кушлев". По този начин щом делото влезе в съда, всички, които са били пленници на бандата, ще могат да поискат обратно платените за освобождаването им откупи.

Мегаделото срещу бандата на "Октопода" едва ли ще приключи до края на септември, твърдят запознати с разследването. Според тях частта за изнудване в делото е на финала. Изготвянето на експертизи пък е забавило стопанската част в делото. Според прокуратурата Алексей Петров е организатор на йерархична въоръжена престъпна група за изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков, Пламен Стоянов и Йордан Стоянов-Дамбовеца са обвинени, че са били членове на организирана престъпна група в периода 1997-2010 г. В момента в ареста се намират единствено Петров и Джотолов.

До средата на септември трябва да закрепи здравето си Златомир Иванов-Златко Баретата, който се лекува в болница "Токуда". Пет дни в средата на септември е отделил Софийският градски съд за заседания по делото срещу него и групата му от 19 души. Те са обвинени за наркоразпространение и за убийството на Румен Стефанов-Алф

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: