Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежко ни! Вкарват ни в 22% данък убиец!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:35 / 23.03.2010Коментари (0)342
© Blagoevgrad24.bg
Скок на ДДС с 2% е сламката, за която се хвана властта в кризата. Разкриха я отново синдикатите. Те разпространиха  поредния вариант за антикризисен план "Дянков". Според него за една година данък добавена стойност се увеличава на 22%. Очаква се това да влее 540 млн. в хазната. Предложението ще се обсъжда на тристранка утре.
 
Не сатър, а истинска брадва е 22% ДДС, скочи бизнесът. Новият налог автоматично ще удари всеки българин по джоба, защото ще оскъпи от хляба до тока. Средно едно семейство ще даде на хазната парите за един телевизор, изчислиха икономисти. Те припомниха, че повишението на ДДС в Гърция накара комшиите да пазаруват у нас. 22% ДДС ще погребе туризма у нас, категорична бе Нели Сандалска, шеф на "Балкантурист".

"Стандарт" разполага с документа. Според него вдигането на налога убиец ще е само за 1 година. Предложението, което идва само три месеца след като бяха намалени осигуровките с 2 пункта, ще бръкне директно в джоба на потребителите.

Така от всички българи хазната се надява да събере 540 млн. лв., сочат разчетите на кабинета. Подобна мярка е имало във Франция и Великобритания, коментираха експерти. Те припомниха, че ДДС е най-големият приход в бюджета, който пълни повече хазната в период на инфлация. За тази година планираните приходи от ДДС са 6,8 млрд. лева. Заради кризата обаче хората ограничиха разходите си, затова сумата не може да се събере.

Увеличението на ДДС ще вдигне цените на всички стоки. Сметките показват, че хлябът с цена от 90 ст. средно ще поскъпне до 92 ст. Неминуемо е обаче закръглянето. От бранша веднага заявиха, че ще вдигнат цената на насъщния с 4-5 ст. За кофичка мляко ще плащаме вместо 85 ст. - поне 87. Кашкавалът от 10 лева ще ни струва 10,20 лв. По-скъпо с 2 лева ще ни излиза и пълненето на резервоара, сметките за ток и парно също ще скочат поне с 1-2 лева.

Най-голяма ще е брадвата за скъпите вещи като коли, имоти, мебели. За нов автомобил от среден клас цената скача поне с 500 лева.

С мярката убиец Симеон Дянков иска да изстиска максимално хората, без да предприеме нищо, за да свие разходите, скочиха производители, търговци и потребителски асоциации. Те веднага изчислиха, че с новия данък държавата ще прибере по един телевизор от всяко домакинство в големите градове. Едно семейство в София живее средно с по 1500 лева, с новия данък всеки месец ще вади от джоба си по още 25 лева. Това за година прави около 300 лв. Толкова струва хлябът ни за цяла година, както и неколкодневна ваканция.

Данъкът е пагубен и за бизнеса. Туристите, от които очакваме да влязат свежи пари в икономиката, ще избягат при комшиите, притесняват се туроператори и хотелиери.

Радостта, че ударените от по-висок ДДС гърци дойдоха да пазаруват у нас, бе краткотрайна. След като ни вдигнат налога, цените ще се изравнят и тогава българите ще си харчат парите в съседните страни.

Икономисти пък прогнозираха рязък скок на сивата икономика. Това показва горчивият ни опит от януари, когато се увеличиха акцизите на цигарите. От това приходите в хазната, вместо да се увеличат, започнаха да падат. А нелегални цигари се продават по всички пазари у нас.

Наказателната лихва за неплатени данъци да се удвои от 10 на 20 пункта над основния лихвен процент. Това е друга мярка, изпратена към бизнеса и синдикатите преди днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На практика мярката е насочена срещу бизнеса, който не си плаща данъците, а не срещу гражданите. Причината е, че задълженията на работещите се удържат авансово, както и че размерът им е в пъти по-малък от невнесеното от фирмите. Заради ниския основен лихвен процент предложеният скок е двоен.

Държавата възнамерява спешно да продаде половин НДК и "Топлофикация София". В плана на правителството е включено раздържавяването на 51% от тези две структури сега и още 49% след 2 години, когато пазарната конюнктура ще е по-добра, а частникът ще е направил инвестиции в своя мажоритарен дял.

В списъка за приватизация, от която в момента могат да постъпят свежи пари и да подкрепят свития фискален резерв, може да влезе НЕК, Българският енергиен холдинг, както и други дружества, които в момента не подлежат на продажба. Постоянно присъствие там е и "Булгартабак холдинг". В последните дни министърът в служебното правителство на Софиянски Красимир Ангарски предложи и стадионите да се продадат на спортните клубове, от което също могат да се влеят свежи пари.

Повече пари от концесии е другата идея на правителството. По този начин може да се експлоатират пристанища и летища и да се достроят магистрали като "Хемус" и "Черно море". От бизнеса очакват в списъка на концесиите да влязат и други елементи на инженерната инфраструктура, свързани с управлението на води и подземни богатства.

Източник: в. "Стандарт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: