Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежък вирус от препичане препълни болници с деца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:35 / 12.08.2010Коментари (0)236
© Blagoevgrad24.bg
Тежък вирус, който идва с болки в стомаха и висока температура, оставя на легло деца и възрастни с тежко разстройство и повръщане, при което болният не задържа дори водата, която пие.

Заразата, която е доста прилепчива, напълни болниците във Варна с курортисти. "От началото на годината сме регистрирали общо 1250 случая на болни с ентероколити от неизвестен причинител. От началото на август обаче имаме двойно повече случаи в сравнение с миналата година - 131", съобщи д-р Светла Станева, директор на надзора по заразните болести към РИОКОЗ - Варна.

Инфекцията е много упорита и я пипват най-вече деца. При малките вирусът засягал и очите с упорит конюнктивит, поясняват педиатри. Прегряването на слънцето и дългите плажни бани са причина за изостряне на стомашните проблеми. Става дума за намаляването на имунната защита на организма, смята д-р Станева.

Според нея вирусите си циркулират и се проявяват, когато намерят почва за това. Засега не може да се говори за украински вирус, както съобщиха медии. Деца, които почиват недалече от Каварна, са били приети в болницата в Добрич.

За разлика от Варна шефката на тамошното инфекциозно отделение д-р Йовка Борисова, твърди, че не става дума за епидемия, а за регулярна за сезона заболеваемост от чревни инфекции.

Тя добави, че това е болестта на мръсните ръце. През лятото се употребяват доста плодове и зеленчуци, които невинаги са измити добре. В момента в отделението се лекуват 17 пациента. От тях 10 са с оплаквания за чревни проблеми, което не било взрив на заболеваемостта, каза д-р Борисова.

Болните пристигали с висока температура, повръщане, разстройство и болки в корема. Максималният им престой в заведението бил обикновено 5 дни - период, достатъчен за промяна на клиничната картина. След лабораторен анализ само при 20-30 процента от случаите се изолирал микроб.

Завишение на пациентите, потърсили "Бърза помощ" заради чревни смущения, отчитат в спешното отделение на Добрич. Около 60 процента от оплакващите се се връщали от море.

Ставало дума обаче за леки стомашни усложнения и медиците предписвали прахчета и сиропчета. Болките отшумявали за два дни.

Два вируса - единият с кашлица, а другият с разстройство, върлуват из страната. Те разболяват хиляда души седмично, обяви още преди дни д-р Ангел Кунчев, епидемиолог в МЗ. Топлото време улеснявало разпространението им.

"Заразата отшумява за 2-3 дни. Няма препарат, който директно да повлиява вирусите. Лечението е симптоматично", допълва д-р Кунчев.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: