Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тончо Краевски: На тези избори хората просто не виждат достатъчно основание да гласуват
Автор: Ива Дойчинова 22:41 / 09.06.2024Коментари (0)1001
©
Избирателната активност е рекордно ниска в демократичната ни история. "Продължаваме промяната" – "Демократична България" са големият губещ на тези избори. Това каза политологът Тончо Краевски в изборното студио на Радио "Фокус".

Партията с най-много гласове е партията на хората, които не гласуват, посочи той. "Това са хора, които по принцип гласуват, но постепенно се отлюспиха от електоралния ландшафт през последните четири години, в които трае политическата криза, започнала през 2021 г. Това са хора, които чакат причина и повод да се върнат и не са я намерили на тези избори", обясни политологът.

Той припомни, че на предходните парламентарни избори се е наблюдавал отлив от избиратели на ПП-ДБ към "Възраждане". "На тези избори хората просто не виждат достатъчно основание да гласуват за силата, за която са гласували досега, но не биха гласували за друга партия. Т.е. сривът на избирателната активност като че ли е срив на резултата на тази партия. Всички останали си носят ядрата, а ПП-ДБ са тези, които всъщност носят някаква периферия“, обясни Тончо Краевски.

Според политолога ГЕРБ-СДС няма да постигнат договореност с "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ за формиране на ново управление. "Онова управление стъпваше все пак на една много голяма близост в резултатите им. Сега ПП-ДБ няма как да направят управление, при което да запазят физиономията си. От седмица насам виждам настроения по-скоро да остават в опозиция“, отбеляза той.

По думите му демократичната общност никога не е отхвърляла категорично сътрудничество с ГЕРБ. "Тя винаги е била недоволна от начина, по който нейните лидери не успяват да сключат някаква сделка за общо управление, да разделят власт, да получат власт от Борисов. При всяко такова сътрудничество изглежда, че то е кариерен "асансьор“ за малцина и голямо политическо унижение за мнозинството от общността. Това е личен лидерски провал, за който те не поемат отговорност. В момента лидерите се опитват да разкажат на мнозинството от общността, че сделката с ГЕРБ и с ДПС е невъзможна, а не че те са неспособни да я направят по достоен и работещ начин“, коментира Краевски.

Това води до вътрешно недоволство и загуба на вътрешен вот на доверие в демократичната общност, отбеляза политологът.

Той прогнозира, че 50-ият парламент вероятно няма да успее да формира редовен кабинет и ще се върви към поредните предсрочни избори. "Ако не се постигне договорка, която устройва ГЕРБ, а ГЕРБ ги устройва само едно нещо – управление, в което да участва ако не ПП-ДБ, то поне ДБ, за да може да ги легитимира, Борисов просто ще отиде на следващи избори“, прогнозира Краевски.

Според него политическата криза ще намери решение в момента, в който станем свидетели на обръщане на постоянно падащия тренд на избирателната активност.

"Това ще са първите избори, които ще покажат някаква релегитимация на политическата система. Това може да стане само по една причина – ако има нов политически проект, който да върне тези хора, които излязоха от електоралния оборот през последните три-четири години. Има много голямо поле за протестен и алтернативен вот. Ако се появи такъв проект, ще се вдигне и активността. Когато видим вдигната активност, ще имаме прелегитимиране на политическата система и най-вероятно това ще е краят на кризата“, смята политологът.

Той отбеляза, че всички политически партии бележат загуба на гласове в абсолютна стойност. Много са и партиите, които имат резултати между 1 и 4%. "Има много подводни електорални течения долу, които са малки, в различни посоки и се опитват да "родят“ нещо“, коментира Краевски.

Партията, която е най-близо до 4-процентната бариера за влизане в парламента, е "Величие“. Тончо Краевски отбеляза, че кампанията на партията се е развивала основно в интернет и е намерила широк отзвук.

"Това, което казват, резонира без съмнение с начина, по който се чувстват много повече хора, отколкото са гласували за тях. Те изразяват едни сантименти, които винаги са били латентни в българското политическо съзнание – от една абсолютно нормална антикорупционна реторика до войната в Украйна. Те адресират притесненията на огромна част от българите, че може да има ескалация на войната, в която страната ни да пострада и да бъде въвлечена, които притеснения по никакъв начин не са адекватно адресирани от водещите политически сили в парламента“, обясни политологът.

Според него радикалната позиция на "Възраждане“ за провеждане на референдум за участието на България в НАТО е сложила таван на резултатите на партията. "Без съмнение огромната част от хората се притесняват от ескалация на войната, само че не виждат спасението на България през излизане от НАТО, по никакъв начин“, подчерта Краевски.

По думите му "Величие“ се заявява като радикална партия, но към момента позициите им не са ясни и категорични. "Там има една закана, каквато имаше при "Възраждане“ при предишни избори. Хората, които са радикално настроени, им гласуват доверие, а може да се окаже, че те няма да направят нищо особено радикално“, допълни политологът.

Още по темата: общо новини по темата: 895
28.06.2024 »
26.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: