Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тотю Младенов: Ще намерим работа на 15 000 младежи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:13 / 26.09.2010Коментари (0)447
©
Социалното министерство ще намери работа на 15 хиляди безработни младежи на възраст до 29 години. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, при представянето на новата схема по Оперативна програма на човешките ресурси "Ново начало - образование към заетост".

Програмата стартира от 1 октомври тази година и е в помощ на младежи до 29 години за стажуване. Целта е те да карат стаж според специалността, по която се обучават. Поради тази причина се очаква повече интерес да има от страна на висшисти и ученици, завършили средно специално образование.

Всеки работодател, който иска да наеме стажант, ще трябва да подаде заявление в Агенцията по заетостта и съответно в бюрата по труда, откъдето младите хора търсещи работа, ще могат да се уведомяват за свободните работни места. За целта европейските средства са в размер на 35 млн. лв. От тези пари ще бъдат плащани заплати на стажантите в размер на 300 лв., осигуровки, както и 120 лв. за наставника, който ще ги обучава.

Стажът е в продължение на 6 месеца, като след изтичането му работодателят не е задължен да задържи стажанта. Работодателите имат възможност да наемат голям брой стажанти.

"Мисля, че програмата е доста добра и по този начин ще подпомогнем младите хора", заяви министър Тотю Младенов. Общият брой на регистрираните в бюрата по труда младежи под 29 години с висше и средно специално образование е 21 хиляди. Към днешна дата процентът на безработица у нас е 9.07%, обяви още социалният министър. Намаляването на безработицата продължава седми пореден месец. Въпреки всичко на пазара на труда има свободни над три хиляди работни места.

Статистиката показва, че от февруари тази година досега безработицата намалява от 10.26% до близо 9%. След края на сезонната заетост през лятото се очаква да останат без работа да останат 6-7 хиляди души, тъй като много от заетите в сектор "Туризъм" ще бъдат пренасочени от летните към зимните курорти.

Независимо от това на пазара на труда остават 3 800 работни места, за които няма кандидати. Министър Тотю Младенов коментира, че това са места в частния сектор, предимно в преработвателната промишленост, за които обаче се обявява твърде ниска работна заплата. Обикновено минималната от 240 лева, което я прави не атрактивна.

Тотю Младенов потвърди, че от догодина минималните осигурителни прагове ще се повишат в 40% от икономическите дейности и професии. Средното увеличение е 5.6%. По-високи осигурителни прагове средно с 10% ще има в туризма, хотелиерството и търговията. По-високите осигуровки ще вкарат в НОИ 110 милиона лева повече отколкото през тази година.

Министърът потвърди още, че от догодина хората със свободни професии ще се осигуряват на различни задължителни минимални прагове. В момента всички, които са самоосигуряват внасят минимум върху 420 лева. От догодина някои ще имат по-ниски, други по-високи прагове и това ще зависи от декларираните доходи в тазгодишните данъчни декларации.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: