Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Третия ден от болничните за сметка на работника?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:30 / 27.04.2010Коментари (0)186
© Blagoevgrad24.bg
Третият ден от болничния лист да е за сметка на работника и за него да не се плаща обезщетение. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които утре ще се гледат от правителството. Така приетите преди Великден антикризисни мерки ще се превърнат в закон, съобщиха участници в тристранния съвет.

Първият и вторият ден от боледуването ще се плащат от работодателя с обезщетение съответно 100% и 60% от заплатата. Мярката ще важи до 31 декември 2010 г. На последното си заседание социалните партньори в тристранката не постигнаха съгласие по нея. Синдикатите бяха категорично против един от болничните дни да е неплатен. Работодателите изразиха готовност да плащат първите 3 дни с 50% от заплатата.

Според други поправки увеличението на вдовишката добавка от 1 юли т.г. на 25% от пенсията на починалия съпруг (сега тя е 20%) се отлага за 2012 г.

В бюджета на държавното обществено осигуряване за т. г. се отменят текстовете, които предвиждаха да се въведе също от 1 юли т. г. добавка към пенсиите на навършилите 75 години.

Премахва се и сегашният таван на парите за безработица (12 лв. на ден) и обезщетението вече ще е равно на 60% от осигурителния доход на човека. От 720 на 1000 лв. се покачва и максималният размер на парите, които работещите ще получават, ако фирмата им обяви несъстоятелност.

Работещите по трудови и служебни правоотношения ще могат да изчистят неползвания си от предишни години платен годишен отпуск до края на 2010 г., гласи проектът за промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служител. Очаква се обаче на самото заседание министрите да удължат този срок до края на 2011 г., като реверанс към тристранния съвет, който постигна пълен консенсус за това.

Ако през това време някой бъде съкратен, т.е. прекрати трудовите или служебните си правоотношения, ще му бъдат платени неползваните дни за текущата година и най-много 10 дни от предишната. Сега работодателят трябва да изплати всички невзети с годините дни отпуск. Затова много хора умишлено "спестяват" отпуск, за да получат големи суми при уволнение или пенсиониране. В някои ведомства има натрупани по 100, 200 и повече неползвани дни, а по думите на финансовия министър Симеон Дянков бюджетът дължи 400 млн. лв. на служители в администрацията със залежали почивки.

Занапред платеният годишен отпуск ще се ползва на части или напълно в рамките на календарната година, за която се полага, след утвърден от работодателя график, предвижда още проектът.При престои повече от 5 работни дни или когато всички служители излизат едновременно в почивка, шефът си запазва правото да пусне работник в отпуск и без негово съгласие. Същото ще важи и в случаите, когато човек не е поискал отпуск до 5 дни след определената му по график начална дата.

Може 60 дни вкъщи по икономически причини

В периода до 31 декември т. г. работодателят ще може да пуска хората си и в "специфичен отпуск по икономически причини". Той ще бъде до 60 работни дни, ще е неплатен и за него няма да е нужно съгласието на работниците, предвижда проект за промени в Кодекса на труда.

Такава принудителна почивка ще се ползва, когато фирмата закъса и обемът на работа намалее. Причината за въвеждането на мярката е да се запази заетостта. Така, вместо хората да бъдат съкратени, те ще изчакат месец-два, докато предприятието живне.

Според проекта дните на отпуска по икономически причинище се признават за трудов стаж. За да може да въведе тази спасителна мярка обаче, работодателят трябва да е минал преди това през цялата каскада от мерки за оцеляване на фирмата. Това означава да е въвел непълно работно време, което осигурява намалена заплата и доплащане от държавата или стипендия за допълнителна квалификация по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси.

Ако по време на принудителния отпуск или в месеца след него все пак фирмата уволни служител, той ще получи всички обезщетения, които му се полагат по трудов договор. Те ще се изчисляват на база на постоянното му основно и допълнителни възнаграждания преди икономическата пауза.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: