Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трябват нови алтернативи за тютюна, според евродепутат Мария Неделчева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:46 / 29.01.2010Коментари (0)105
©
Последният доклад на Комисията по земеделие в ЕП показва, че няма алтернатива на тютюнопроизводството и че досега предлаганите алтернативи не предлагат качествен стандарт на живот на тютюнопроизводителите.

В изказването си  на заседанието на Комисията, евродепутатът Мария Неделчева призова да не се поставя автоматично знак на равенство между тютюнопроизводството и борбата с тютюнопушенето, защото „всички имаме ясно съзнание в каква висока степен здравето на гражданите е на първо място, но именно защото сме представители на всички европейски граждани ние не трябва да загубваме от поглед големите трудности, с които се сблъсква всеки ден голяма част от тези граждани, а именно тютюнопроизводителите".

Масивната загуба на работни места, която ще последва в резултат на сегашните реформи в контекст на криза е ключовата точка, която трябва да бъде в центъра на всяка дискусия, засягаща сектора, категорична беше Неделчева. По последни данни в отрасъла работят около 245 хиляди души, от тях 37 000 в България, което ни нарежда на първо място по брой тютюнопроизводители. Това са хора, цял живот работили само тютюн и всякакви предложения за професионална трансформация са много деликатни. Над 50% от тях са на възраст 40-60 години. В България нямаме големи модернизирани площи земя, в които да се върши много работа с малко работна ръка. В Европа България е тази, която има резервите изцяло на ориенталски тютюн -72,2%, а той не може да бъде обработван с машини, тъй като предполага изцяло ръчен труд.

Неделчева посочи, че е изключително важно да не се забравя мястото на жените в тютюневия сектор. „Загубата на работни места е важен аспект особено днес, когато всички говорим за равенство на шансовете и осигуряване на работни места за жените. До сега провежданите реформи са оказали напълно негативно влияние-има изследвания, показващи че над 60% от заетите в сектора са жени", обяви пред колегите си евродепутати г-жа Неделчева.

Да се вземат предвид спецификите на регионите, в които се отглежда тютюн, настоява Неделчева. По думите й, в по-голямата си част това са дефаворизирани региони в периферни територии или най-малкото, това са зависещи от тютюнопроизводството региони. За да се намерят алтернативни решения трябва да има постоянен диалог с националните правителства и по-добре е да се вземат предвид мерките, които те предлагат, защото именно те отразяват реалното състояние на националните си територии. 

Социалният и икономически аспекти трябва да бъдат в центъра на всяка дискусия, но по никакъв начин не става въпрос да забравим здравния и екологичен аспект, е мнението на българският евродепутат. „Запазването на работните места трябва да се постави в сърцето на бъдещите реформи и гъвкавостта в тяхното прилагане са двата критерия, които ефикасно могат да ни помогнат да напреднем с това досие и да предложим на хората в сектора решение, което от една страна да задоволява тяхната нужда от добър стандарт на живот и от друга, да се вписват в общите европейски тенденции", коментира Неделчева.

В по-голямата си част евродепутатите подкрепиха нейните думи и особено италианския депутат Берлато, председателя на групата на ЕНП в Комисията по земеделие Алберт Дес, Папастанкос от Гърция, немската депутатка Клаас. Всички се обединиха около тезата, че трябва да се търси реална алтернатива за тютюнопроизводството!

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: