Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Твърде дългото седене повишава риска от развитието на множество сериозни здравословни състояния
©
Здравните експерти винаги са подчертавали колко е важно да бъдем активни през деня. Изследванията са установили, че твърде дългото седене повишава риска от развитието на множество сериозни здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Но едночасовото ходене често се оказва непосилна задача в забързаното и натоварено ежедневие. 

За щастие ново изследване доказва, че не е нужно да правим дълги разходки всеки ден. Вместо това можем да започнем да практикуваме т. нар. микроразходки.Според проучването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, микроразходките могат да бъдат дори по-полезни за здравето ни в сравнение с дългите.

Изследването определя микроразходката като ходене между 10 и 30 секунди, между които се правят почивки. Участниците са ходили на бягаща пътека или са изкачвали кратко стълбище за различни периоди от време, вариращи между 10 секунди и четири минути.

Това, което учените откриват е, че хората, които правят кратки разходки с почивки, изразходват до 60% повече енергия в сравнение с хората, които са правили по-дълги разходки, въпреки че и двете групи са извървели еднакво разстояние. Така, с по-кратки разходки вместо дълги, можем да ускорим метаболизма си и да горим повече калории, пише Women's Health.

Изследователите изтъкват, че тези резултати се дължат на това, че когато разходките ни са кратки, но с почивки, е по-вероятно да забързаме темпото в сравнение с ходенето на дълго разстояние наведнъж.

Те не пропускат да отбележат също така, че да си осигурим активност през целия ден е полезно за цялостното ни здраве, включително за храносмилането, кръвообращението и психичното ни здраве.

Все още често се говори за препоръчителните 10 000 крачки на ден ходене. Но както се оказва по последни данни, дори и по-малко могат да ни бъдат напълно достатъчни. 7500 крачки ежедневно ходене пеша също биха ни се отразили добре, в случай че имаме по-ограничено време.

Предвид всичко това, важното е човек да се съобрази със собствените си нужди и възможности. И в случай че предпочита да си спести дългото ходене, спокойно може да заложи на метода с микроразходките, пише lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Бюджет 2024
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: