Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В млечната салата от магазина има всичко друго, но не и кисело мляко
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:01 / 12.06.2023Коментари (0)360
©
Потребители сигнализират за завишени количества Е-та в някои храни като салата "Снежанка" и руска салата. От платформата "Активни потребители" показват как Е-тата превръщат водата в храна. 

Сергей Иванов повече от 10 години се занимава с качеството и сигурността на храните. Напоследък му прави впечатление, че в състава на някои млечни продукти все повече присъстват сгъстители или така наречените Е-та. Това го мотивира да направи експеримент, за да установи как действат изкуствените сгъстители. 

"За целта съм приготвил един от най-широко използваните сгъстители или т.н. гуми, едно от най-известните гума гуар. Предназначението му е да сгъстява, да прави сосове, да прави гелове. В каквото го сложите, това ще сгъсти", обясни пред Bulgaria On Air докторът по молекулярна биология.

Той поставя във вода малко количество от гума гуар. Само след 10 минути течността вече се е превърнала в кремообразна. 

"Изключително широко разпространена е. Хората може би са я забелязали, най-вече в готови салати, типичен пример е салата "Снежанка". Там кисело мляко не може да намерите, но може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте, палмово масло. Всичко друго, но не и мляко. Също така се среща в други млечни продукти, например сладоледите, във всички видове сосове, в някои лютеници и майонези", коментира Иванов.

Експерти обясняват, че се прилагат европейски регулации за хранителните добавки, които трябва да се спазват от производителите. И не е препоръчително да се прекалява с тях.  

"Влагането на всички добавки, в случая за тази, както и за останалите, е те да бъдат вложени с определена технологична цел. И когато тази цел е изпълнена, и те са в максимално допустими количества, тогава те са достатъчно безвредни, така че да не предизвикат някакви вреди за човешкото здраве", посочи Светла Петрова, представител работна група по добавките в храните към ЕК.

До момента експертите са категорични - няма данни така наречените Е-та в храните да са навредили на човешкото здраве.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: