Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВСС уволни дисциплинарно бивш окръжен прокурор на Пиринско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:24 / 04.03.2010Коментари (0)171
©
Бившият окръжен прокурор в Благоевград и бивш апелативен прокурор на София Иван Петров бе дисциплинарно уволнен от съдебната система заради контактите си с Красьо от Плевен. С това решение на Висшият съдебен съвет (ВСС) в четвъртък Иван Петров стана вторият магистрат, "изгорял" заради безпрецедентния корупционен скандал в съдебната власт.

Иван Петров е известна фигура в прокуратурата от ерата на бившия обвинител №1 Никола Филчев. Той попадна в разработка на ГДБОП срещу застреляния в Амстердам Костантин Димитров - Самоковеца, след като бяха засечени 40 разговора между двамата. Филчев първо заплаши, че ще предложи уволнението на прокурора, но в последствие скандалът бе потулен.

Тогава апелативният прокурор на София заяви, че е възможно да е говорил със Самоковеца, защото искал да кара ски в Боровец и е помолил да му намерят инструктор. През 2000 г. Софийската апелативна прокуратура оттегля без мотиви протеста срещу оправдаването на Самоковеца по дело за грабеж и делото така и не тръгва на втора инстанция.

Иван Петров е сред основателите на Асоциацията на прокурорите и взе дейно участие по-късно при написването на правилата за етичното поведение на магистратите. Неговото име попадна и в скандала "Красьо" след като се разбра, че е говорил 23 пъти с "черничкия човек с ланци" в деня преди и в самия ден на конкурса за избор на зам.-главен прокурор, в който самият Петров участва. Той обаче не бе избран.

След това разговорите между двамата продължават и спират внезапно на 18 юни, когато Красьо бе "осветен" във Висшия съдебен съвет. Пред дисциплинарния състав на ВСС Иван Петров е обяснил, че се е запознал с лобиста покрай общи приятели и е поддържал контакти с него, които нямат общо с работата му като магистрат.

Членът на ВСС Георги Шопов коментира, че прокурорът е бил уволнен най-вече заради високата позиция, която е заемал в системата и постовете, за които се е кандидатирал.

Източник: mediapool






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: