Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вдигат паметник на хан Кубрат за 10 млн. долара
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:28 / 28.06.2012Коментари (4)520
© Bulfoto
Мемориален комплекс за 10 млн. долара ще бъде издигнат на гроба на хан Кубрат край село Мала Перешчепина в Полтавска област, Украйна, съобщи Николай Габер. Той е единственият потомствен българин депутат в Украйна и е организатор на предстоящия от 17 до 19 август събор, посветен на 100- годишнината от откриването на съкровището на хан Кубрат.

Идеята за паметник бе лансирана още през януари, но сега получи повече конкретика. Тя предвижда на гроба на създателя на Велика България да бъде издигнат комплекс, който включва църква, музей и хотел. Проектът за храма, който ще носи името на един от двамата българи- Киевски митрополити Свети Михаил или Свети Киприян, е направен и подарен на Международния благотворителен комитет "Хан Кубрат" от проф. Николай Толешков.

Съкровището на хан Кубрат съдържа над 800 предмета, златото е повече от 25 килограма, а среброто 75 кг, каза историкът от Великотърновския университет доц. Пламен Павлов. "Мястото, на което е погребан хан Кубрат е не по- малко свято за българите от гробовете на светите братя Кирил и Методий, връх Шипка или В. Търново.", допълни той. Уникалното съкровище е открито случайно на 12 юни 1912 г. десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Ценностите сега се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург. Вече е в ход и кампания за набиране на средствата за паметника.

Вече имало подкрепа от областните управители на седем области и кметове. Видни българи като акад. Антон Дончев, Васил Михайлов, Нешка Робева също са сред съмишлениците. От Министерството на транспорта и съобщенията са приели предложението на Международния организационен комитет за честванията, с председател Николай Габер, да издадат юбилейна марка с лика на хан Кубрат, посветена на 100- годишнината от откриването на съкровището.
Изпратени са писма до президента Росен Плевнелиев съборът да премине под неговия патронаж, до премиера Бойко Борисов да оглави българския организационен комитет.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 28.06.2012 г.
0
 
 
А НА КУБРАТ ПУЛЕВ !!!
+1
 
 
Няколко думи за кан Кубрат. Няма никъде такъв документ, където да е с тюркската туранска титла хан! Най-високото образование за Европа тогава е било да се завърши Магнаурската школа в Константинопол. Бъдещият княз Кубрат заедно с бъдещия император на Източната римска империя(Константинопол) - Иракли заедно са се учили в тази знаменита школа и сетне са били най-образованите владетели в Европа. Тогава към момента на завършване на школата Кубрат и вуйчо му Органа са приели православната християнска вяра. Последното категорично показва, че е нямало начин как Кубрат да носи титлата хан. Отделен въпрос, че в Именника на българските владетели никъде не е записана титлата хан срещу имената в него. Основаната по-късно държава от кан Аспарух е имала за източна граница река Днепър, а на север границата е била по оста на днешните градове Кременчут - Полтава - Белая Церковь - Житомир. Така че нека ние потомците да не се учудваме къде е свещеното за нас място - гробът на Кубрат: на около 35 км. на юг от Полтава, до река Ворскла.
0
 
 
Великолепно! Най-после нещо се задвижи и този път дано да стане!!! Бил съм на това свято място! Пазя си снимките от там!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: