Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вдигат заплатите, ето с колко и кога
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:15 / 02.07.2024Коментари (0)370
©
След като през първото тримесечие на годината реалните заплати отчетоха най-силния си ръст на годишна база от петнадесет години насам, нарастването на възнагражденията ще се успокои догодина, смятат икономистите на УниКредит. Причината за това ще е намаляващата инфлация, която през ноември и декември (когато обичайно се предоговорят заплатите) се очаква да достигне до най-ниската точка от настоящата си траектория от около 2.5% на годишна база.

Очакваме средната инфлация на потребителските цени да спадне до 2.9% през 2024 г., което е с 0.2 процентни пункта по-ниско от прогнозата, която направихме преди три месеца. По-ниските цени на храните и енергията отчетени през последните три месеца от 2024 г. са основната причина за понижаването на прогнозата ни за инфлацията, се посочва в прогнозата, цитирана от pariteni.bg.

Ускоряване на растежа на БВП на страната до 2.5% през 2024 г. и до 3.1% догодина (от 1.8% през 2023 г.) предвижда последният макроикономическия анализ на УниКредит. Запазването на прогнозата за ръста на икономиката сега се дължи на очаквания за по-силен ръст на частното потребление, на фона на по-силното от очакваното преди три месеца нарастване на реалния ръст на заплатите и кредитирането на домакинствата. Последното, според икономистите, ще бъде компенсирано от по-слаб положителен принос към растежа на БВП от инвестициите.

Политическата несигурност ще е в основата на забавянето на инвестициите в частния сектор, като в същото време ще забави прилагането на практика на структурните мерки необходими да се ускори усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и оттук за увеличаване на инвестициите на публичния сектор. Конкретната прогноза на УниКредит е, че до края на 2025 г. ще бъдат получени три транша от ПВУ в сравнение с четирите, предвидени в предишната прогноза изготвена през април. 

Оптимизъм за приемане на еврото на фона на продължаваща външна и вътрешна подкрепа

В последния анализ икономистите на УниКредит остават оптимисти за изпълнението на критерия за инфлация от България за влизане в еврозоната през последното тримесечие на настоящата година и прогнозират, че страната ще поиска извънреден конвергентен доклад, който да отвори пътя за приемане на еврото през следващата година.

Подготовката за пълноправното членство на България в еврозоната по отношение на законодателството, свързаността на ИТ системите и логистиката на прехода към банкноти и монети в евро е в своята финална фаза. В същото време, политическата и институционална подкрепа за влизането на България в еврозоната остава много солидна на ниво ЕС. Според местните и европейските власти, приемането на еврото по-късно през следващата година е технически възможно, въпреки че никога досега не е правено, е посочено в анализа.

Поддържането на фискалната дисциплина ще остане приоритет

Макар и да се очаква да има известен негативен ефект върху инвестициите, политическата несигурност предизвикана от провала на ротацията на правителството "Денков-Габриел“, засега не доведе до някакви значими негативи за изпълнението на бюджета за текущата година. Прогнозата в основния сценарий на УниКредит е, че поддържането на фискална дисциплина ще остане приоритет и на следващото правителство и съответно икономистите на банката не виждат големи рискове за удържането на бюджетния дефицит в рамките на 3-те процента от БВП предвидени с Пакта за стабилност и растеж.

Догодина обемът на емитираните ДЦК на вътрешен пазар ще се увеличи до рекордно високо ниво от 4.5 млрд. лв., с което България ще рефинансира вътрешен дълг на стойност 3.4 млрд. лв. през 2025 г., завършва докладът.

Още по темата: общо новини по темата: 644
02.07.2024 »
02.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
предишна страница [ 1/108 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: