Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вече ще може да се преминава в 6-ти клас и с двойка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:20 / 15.02.2012Коментари (0)139
© Blagoevgrad24.bg
Учениците вече ще получават основно образование след седми клас, а не след осми както е в момента. Това предвижда проектът на новия Закон за предучилищно и училищно образование, който беше представен. В училищното образование се предвижда да има и нови етапи.

Средното образование ще започва след осми клас, така  гимназията ще се разделя на два етапа от осми до десети клас. След това учениците отново ще имат външно оценяване.
Следващият етап е от единайсети до дванайсети клас. Просветните експерти запазват и традицията началото на учебната година да бъде на 15-ти септември.

И още новости - от учебната 2016 - 2017  година се предвижда детската градина да стане задължителна за четиригодишните. Децата на две години също ще могат да посещават детска градина.

Поетапно ще се въвежда и целодневната форма на обучение до седми клас, но тя ще бъде по желание на родителите. Учениците в пети клас пък ще могат да преминават в по-горен клас дори, ако имат двойка.
  
"Предвижда се повтарянето на учебната година до четвърти клас да отпадне. След него пък учениците ще могат да си поемат още малко въздух, защото в пети клас ще имат възможност да преминават дори с двойка. Условието - ученикът да има успех по всички предмети минимум четири", обясни зам.-министърът на образованието - Милена Дамянова.

Ако идеята влезе в сила, учениците, които са изкарали слаба оценка в пети клас ще трябва да карат допълнително индивидуално обучение по проблемния предмет следваща учебна година.

Ако съответно в шести отново не си положи успешно изпита, тогава има повтаряне на шести клас, поясни още зам.-министърът.

Според ученици и учители условното преминаване от пети в шести клас е необходима мярка.

Проектът залага оценяването от първи до трети клас да бъде само с качествени оценки, а не по шестобалната система. В момента така се оценяват само първолаците.

Промените предвиждат да има и обединени училища, които ще бъдат основно в малките населени места. Някои от новостите в образованието ще започнат още то следващата учебна година, а другите ще стават поетапно.

Новите програми, новите стандарти и всичко останало ще влезе в сила за учениците през 2013- 2014, които ще бъдат в първи клас, в пети клас и  в осми клас и респективно с всяка следваща година ще влиза нов випуск, поясни Евгения Костадинова - експерт в МОМН.

И още - ученик ще се става както досега - на седем години. По желание на родителите обаче децата ще могат да започват училище и на шест години. Национално външно оценяване ще има след четвърти, седми и десети клас. Запазват се и матурите за дванайсетокласниците. Остава и идеята оценките на тези изпити да бъдат заменени от точки.


Източник: Нова телевизия






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: