Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вместо пари за стаж, по-високи заплати за чиновниците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:50 / 10.11.2011Коментари (0)225
Вместо добавки за стаж, чиновниците да получават по-високи основни заплати. Това е една възможностите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество следваща седмица, заяви вчера министърът на финансите Симеон Дянков.

Пакетът от три точки - за новия модел на заплащане, новият класификатор на длъжностите и атестация на държавните служители ще влезе в сила от началото на 2012 г.

В момента всяка година стажът носи минимум 0,6% към основната заплата. Този процент може да се увеличава в зависимост от колективните трудови договори, или по преценка на работодателя.

Идеята за премахването на добавката е разработена от Съвета по административната реформа към Министерския съвет, който се ръководи от вицепремиера Дянков.

Мотивите за такава поправка били да се премахне дискриминацията на служители с по - малък стаж, а размерът на заплатата да се обвърже пряко с резултатите от работата, а не с броя години, прослужени на бюро, казаха хора от работната група. Ако предложението се приеме, при заварените случаи, доплщанията за стаж щели да се добавят към заплатата, така че служителите да не бъдат ощетени в момента на промяната. След това обаче, увеличението на заплатата ще зависи от "щедростта" на работодателя, а няма да нараства автоматично всяка година.

Източници, близки до вицепремиера, споделиха още, че предстояло сондиране на мнението на синдикати и работодатели и по други идеи за административна реформа, лансирани от него още миналата година.

Министърът на финансите настоявал по-бързо реално да се въведе предлаганата от него мярка чиновниците да имат твърда заплата в размер на 70%, а остатъкът да се взема като бонус за добре свършена работа.

Източници от работната група твърдят, че министърът на финансите предвиждал рязко да намали размерите на премиите и бонусите на чиновниците за сметка на по-високи твърди заплати.

Засега се запазвали досегашните възможности икономии от заплати да се разпределят като допълнителни възнаграждения в съответното ведомство.

Дянков настоявал също да се обсъди оттеглянето на държавата от плащането на осигуровки за държавните служители.

В момента държавата вече осигурява изцяло за своя сметка над 131 729 чиновници, съдии, прокурори, служители на министерството на отбраната и МВР.

Тревогата на вицепремиера идвала от растящите дефицити на НОИ, които можели да се превърнат в заплаха за финансовата стабилност на бюджета.

Запознати прогнозират също, че той ще направи втори опит с оспорената от четирима силови министри мярка да се намали допълнително обезщетението, изплащано при напускане или пенсиониране от хората, работещи в системите на отбрана и сигурност.

В момента държавата вече осигурява изцяло за своя сметка 131 729 чиновници, съдии, прокурори, служители на МО и МВР.

Работната група към Съвета за административна реформа пишела и мотиви, които да "тестват" социалните партньори дали е добра идея служителите на държавната администрация да бъдат "ротирани" от една институция в друга през 3-4 години.

Вицепремиерът смятал, че така щяла да се пресече корупцията. Той се канел да попита за мнение работодателите и синдикатите дали и как длъжностите в държавната администрация да се уеднаквят. Рокадите щели да се уредят с промени в единния класификатор на държавната администрация.

Планът за административна реформа на Дянков предвиждал също да се намалят наполовина и нивата в структурата на администрацията. Вероятно тя ще има 28 нива с 6 степени на заплащане за всяко.

И догодина обаче в новия бюджет са заложени 15% съкращения на чиновници.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: