Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимание! Джебчийките от моловете нападнаха хипермаркетите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:15 / 30.12.2010Коментари (0)165
© Blagoevgrad24.bg
Джебчийките от моловете, които до преди година претарашваха разсеяните клиенти преди големите коледни пазарувания, вече се изместиха в хипермаркетите. Ловките крадли се насочили към веригите столичните магазини за хранителни стоки, тъй като потокът от хора там е много по-голям, отколкото в лъскавите бутици. Майсторите с бързи ръце, които най-често са бели, културни и добре облечени жени реализират множество удари и заработват крупни печалби за ромски босове. Само в София от началото на годината са регистрирани над 1300 случая на хора с олекнали джобове в хипермаркетите и моловете.

Те обаче са с около 400 по-малко от миналата година. Запознати обясняват това явление с факта, че бандите са се установили именно в магазините за храна и са позанемарили моловете. Репортер на "Монитор" успя да организира среща с глава на ромска фамилия, която издържа над 30 членове с пари от джебчийство. Иван, както образно ще го наречем, живее в  голям град близо до София и по думите му за него работят над 20 крадли. Печалбата, която джебчийките получавали за себе си, била минимална. Те работели единствено за благото и престижа на фамилията.

"Преди няколко години моловете бяха златна мина. Хората имаха пари и ходеха да си пазаруват там. Плюс това бяха само два в София, а сега изникнаха като гъби навсякъде", обяснява Иван. По думите му миналата година е изкарал доста пари, но тази започнала слабо и завършва така.

"Почна много куцо. След миналата Коледа всичко свърши. Момичетата едва успяваха да донесат по няколко хиляди лева на месец. А то си има и разходи тая работа. За това решихме да оставим моловете и да влезем в хипермаркетите", разказва ромския бос. Той оправдава новата си тактика с това, че хората нямало да спрат да си купуват храна. След множество уговорки, че ще запазим самоличността му в анонимност Иван се съгласява да разкрие начина, по който работят.

Във всеки хипермаркет влизали по 3 жени. Крадлите можело да бъдат забелязани след 17 часа, когато хората свършват работа и отиват да пазаруват за домакинството. Джебчийките се движели в група, но не плътно една зад друга, а на разстояние от около 2 метра. Жените набелязвали жертвите си още от паркинга докато паркират колите си. Ако возилото е по-скъпо и "обектът" носел чантичка, те веднага се залепвали за него. Преди да атакуват обаче си купували нещо дребничко, за да не будят подозрение. Обирът ставал преди касата, или докато жертвата оглежда някоя стока, където има повече хора. Смесването с тълпата имало за цел да заблуди охранителните камери. Когато ставала голяма навалица било по-трудно забележимо, ако някой ти бръкне в джоба или ти отмъкне чантата. След като едната от ловките дами отмъкне нещо, тя го предава на следващата и така докато стигне до третата. Тя си го прибира най-спокойно в чантата и излиза сама. На паркинга я чака човек, на когото предава откраднатото.

В повечето случаи въпросният съучастник бил и спец по източването на банкови карти. Така ако в плячката има нещо подобно, той се захваща с работата по тегленето на парите. Групата правела само по един удар в даден магазин за ден, след което отивала към следващия хипермаркет, а тяхното място заемало друго трио. Така ставало изключително трудно някой да ги запомни. 

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: