ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимание: Токсичен химикал в храни на българския пазар! | ||||||
| ||||||
Не е известно държавният контролен орган - Българската агенция за безопасност на храните - да е оповестила по обществено достъпен начин информация за конкретните храни и търговските обекти, в които те са се продавали. Не е ясно дали са били иззети. OFFNews изпрати запитване с тези въпроси до БАБХ и очаква разяснението им. Какво е етилен оксид? Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединение. Той е цикличен етер и е най-простият епоксид. В нормални условия е безцветен и леко сладникав на мирис газ. Намира широко приложение като суровина в химическата индустрия. От него се произвеждат етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и др. В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е стандартна процедура за дезинфекция на медицински изделия, например спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за третиране на някои зърнени култури. Ако третирането не е направено съгласно изискванията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни. Защо е опасен? Етилен оксидът е отровен газ. При вдишване в големи количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалим, дразнещ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно действие. Дълготрайното влияние на етилен оксида, например консумация на храни съдържащи следи от веществото, може да доведе до развитие на лимфоми, левкимия и рак на гърдата. В ЕС е забранено готови за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка той се използва масово. Профилът на опасните храни Близо 90% от храните, идентифицирани с етилен оксид, са или технологични добавки (Е номера) известни като "гуми“, или продукти, съдържащи тези вещества. Проблемните технологични добавки са известни под имената "ксантанова гума“, "гума локуст“ "гума гуар“ и др. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с етилен оксид. Сред рисковите продукти може да са готовите за консумация салати, особено "Снежанка“ и "Руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и др. Това са предимно индустриално произведени готови храни и овкусители. Много вероятно е в значителна част от изброените по-горе продукти да са използвани вече посочените замърсени "гуми“. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Какви са задължителните стъпки преди да сложим маратонките в пералнята?
14:44 / 30.10.2024
ТИР се запали в Кресненското дефиле
09:33 / 31.10.2024
Пожар вдигна благоевградските огнеборци на крак рано сутринта
09:42 / 30.10.2024
МС одобри строеж на болница за рехабилитация в Банско
14:20 / 30.10.2024
Банско е сред световните топ туристически дестинации за 2025 г.
08:52 / 30.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: