Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимание опасност! Кърлежите идват!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:15 / 21.04.2010Коментари (0)360
©
Кърлежи плъзнаха из градини и паркове. Всички запуснати, неокосени и необработени с препарати тревни площи са опасни за здравето на хората, тъй като паразитите носят много болести. И лесно заразяват - впиват се в голи ръце и крака. А по-страшно е, когато се забият в слабините, в ушите, в косата, по врата и пр.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация на микробиолозите. Той добави, че независимо дали става дума примерно за парк в града, градинка пред блока или полянка в гората, ако те не са напръскани и окосени, рискът да ни "нападне" кърлеж е сериозен. Опасни са и териториите, където се срещат необезпаразитени бездомни кучета. А точно срещу такъв проблем сме изправени в момента.

"Нашите изследвания на кърлежите по парковете показват не само по-висока заразеност на паразитите, но и пренасяне от тях на повече от един вид опасен за хората микроб", добави проф. Кантарджиев. И даде следните примери: често българските кърлежи "носят" едновременно лаймска болест и ерлихиоза (кърлежо-преносимо заболяване) или пък марсилска треска в комбинация с анаплазмоза (температурно състояние с промени в кръвната картина). А може и ерлихиоза заедно и анаплазмоза. Докато кърлежите на Запад и в САЩ са преносители обикновено само на едно заболяване. Това се дължи на факта, че дълги години у нас те не бяха унищожавани и селскостопанските животни не се чистеха от тях. Напоследък се отглеждали много кози, а те пренасяли от горите кърлежите на дивите животни.

"Малцина знаят, че лабораторията за кърлежи на Световната здравна организация се намира в Люксембург. Наш колега наскоро занесе 1500 кърлежа от различни райони на България. В тях открихме много неизвестни досега микроорганизми. Това много ни изненада и повиши интереса на западните ни колеги за колаборация с нас", каза професорът.

Кърлежите пренасят бактериални (като марсилска - т. нар. средиземноморска треска, лаймска борелиоза и др.) и вирусни инфекции като кърлежовия енцефалит. Вторият вид са по-редки, но са с много тежко протичане и лош изход от заболяването.

В източната част на страната се намират областите, в които "живеят" кърлежи, заразени с опасните хеморагични трески. Но това не означава, че тези болести не могат да се появят в други краища на страната. Най-често срещаната треска от този вид е кримската конго хеморагична. Заболяването е свързано с кръвоизливи. При него трябва да се вземат мерки както за бързото лечение, така и за защита на болничния персонал.

За диагностицирането на болестите, носени от кърлежи, трябва да се търси лабораторно потвърждаване.

Обикновено заболяванията се доказват или чрез т. нар. имунологични изследвания (чрез търсене на антитела в кръвта на пациента, които се проявяват в развитието на заболяването), или чрез генетично доказване на наличието на причинителя. Или пък чрез неговото изолиране.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: