Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки трети ученик е подложен на тормоз в нета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:25 / 13.09.2010Коментари (0)170
© Blagoevgrad24.bg
Почти една трета от децата в столичните училища на възраст между 10 и 14 години са били подложени на кибертормоз поне веднъж годишно през последната учебна година. Това сочат резултатите на ново проучване. Изследването е част от проект "Превенция на кибертормоза в училище" по инициатива на УНИЦЕФ-България. То е проведено сред 1643 ученика от 3-ти до 7-ми клас от пет софийски училища в периода април - май 2010 година.

Според Иван Игов, координатор на проекта, кибертормозът представлява жестоко отношение на дете към друго дете чрез злонамерено използване на технически средства, най-често мобилен телефон и интернет. Той посочи, че най-честите форми на кибертормоз са пускане на клюки или слухове в социалните мрежи, обидни обаждания по мобилен телефон, заплашителни смс-и, пускане на неприлични и фалшиви снимки.

Около 29 процента от децата не споделят с никого, че са станали жертва на кибертормоз. Едва 24 процента са казали на учителите си, че са тормозени. Най-често се споделя с майката, но много малко от родителите и учителите знаят какво е кибертормоз и как могат да се справят с него.  

Обезпокоително според Методи Коралов е, че 13 на сто от учениците са признали, че са използвали кибертормоз срещу друг човек поне веднъж през последната учебна година, а 3 на сто казват, че им се случва да го правят всяка седмица. Коралов добави, че повече от 60 процента от насилниците в училище в по-късна възраст имат проблеми със закона.

Признаците, които показват, че детето може да е станало жертва на кибертормоз, според Коралов, са спадане на училищния успех, често мрачно и раздразнително настроение. Показателна е рязката смяна на настроението след използване на интернет или внезапното спиране на компютъра. Ако родителите забележат, че детето им е обект на тормоз, трябва да го изслушат, да му покажат, че го обичат и подкрепят. Те не трябва да обвиняват детето и да игнорират проблема, категоричен е специалистът.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: