Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всички влакове спират от 8 до 16 часа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:22 / 06.11.2011Коментари (0)244
© Blagoevgrad24.bg
Всичките влакове в активната част на деня от 8 до 16 часа ще спрат. Това решение на синдикатите в БДЖ ще бъде обявено официално в понеделник. В момента текат консултациите за датата, от която ще започне ефективна национална стачка на жп работниците.

Профсъюзите настръхнаха, след като късно в петък от ръководството на БДЖ обявиха план за мащабни реформи - поскъпване на жп билетите с 15%, съкращаване на една трета от влаковете и скоростно освобождаване на 2500 железничари.

Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност, обясни пред "Труд" Петър Бунев, шеф на жп синдиката към КНСБ, в който членуват 20 000 служители на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

На 10 март т. г. профсъюзите направиха предупредителна стачка, която спря движението на пътническите влакове за 1 час. Пред угрозата жп услугата да спре тогава бе подписано споразумение за намаление на персонала с 2800 души, но за 4 години. Идеята бе в бройката да влязат доброволно напускащите, пенсиониращите се и изваждането на дейности към външни фирми (аутсорсинг). Бе обещано да няма масови уволнения.

Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата, каза още Бунев.

Ще бъде използвано решение от февруари т. г. на арбитража между профсъюзите и работодателя ефективните стачни действия да бъдат от 8 до 16 ч през деня. Именно в този период е най-интензивният жп трафик и протестът със сигурност би блокирал цялата страна.

Единственото нормативно изискване за превръщането на предупредителната стачка в ефективна е ръководството на БДЖ да бъде уведомено 7 дни преди спирането на влаковете. Това означава, че спирането на жп трафика може да започне най-рано от 14 ноември.

От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори, коментира Бунев. Според него предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите. Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка, добави той.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: