Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяко трето дете няма четка за зъби, безплатни прегледи на 7 октомври в Благоевгрд
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:35 / 03.10.2011Коментари (0)154
© Blagoevgrad24.bg
Всяко трето дете у нас няма четка за зъби. Стряскащите данни бяха обявени от лекаря по дентална медицина д-р Катя Славова. Според национално проучване, изготвено по искане на Министерството на здравеопазването, 33 на сто от децата имат по един изваден постоянен зъб.

Славова допълни, че по данни на друго изследване, в което са взели участие 720 малчугани от София-област, една трета от тях имат ортодонтски аномалии. По думите й те са причинени от вредни навици и лоши навици на хранене. Експертът обясни, че смученето на биберон, натопен в мед, смученето на палец, бутането на зъбките с език, наличието на трета сливица и дишането с отворена уста са част от причините за изкривяването на зъбната подредба. Тя добави, че ранното отбиване на бебето от кърменето го провокира да компенсира инстинкта за сучене.

Междувременно стана ясно, че членове на Асоциацията на денталните мениджъри в България ще извършват безплатни профилактични зъболекарски прегледи в редица градове в страната на 7 октомври.

Ще бъдат обхванати София, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Перник, Благоевград, Елин Пелин и други. Инициативата е част от честването на Световния ден на усмивката, който се отбелязва всеки първи петък на октомври и тази година се пада на 7 октомври.

Миналата година на националната среща на стоматолозите председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков обяви, че близо 70 процента от българите не мият зъбите си и не си купуват паста за зъби редовно. Тогава той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена.

Въпреки че лечението на децата е безплатно, едва 18-20 процента от родителите водят децата си на зъболекар, алармира експертът. Според статистиката едно 6-годишно дете у нас има средно по пет временни зъба с кариеси и усложнения, докато неговият връстник в скандинавските страни има средно само по един кариес.

Източник: novinar.net






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: