Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въвеждат строги правила за защита на личните данни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:40 / 27.01.2011Коментари (0)184
© Blagoevgrad24.bg
Строги правила ще пазят личните ни данни. Нотариуси и мобилни оператори няма да имат право да копират личните ни карти, а банките трябва да отговорят на държавните институции как съхраняват личната информация на своите клиенти.

Колкото и ЕГН-то да прилича на телефонен номер, то е много по-ценно от него. За разлика от телефонния, с гражданския си номер теглиш кредит, получаваш диплома, жениш се, гласуваш... От друга страна, всички навсякъде искат ЕГН. За да прекъсне злоупотребата с лични данни, от ресорната комисия ще предприемат серия от мерки. Засега е ясно, че нотариусите съвсем скоро ще се сдобият със забрана да копират лични карти.

"Съгласно действащото законодателство всички нотариуси имат пряк и директен достъп до информационната система на МВР - български документи за самоличност, така че идентификацията на хората може да бъде направена направо и в реално време при спазване на всички мерки за сигурност", каза проф. Веселин Целков, Комисия за защита на личните данни.

Нотариусите обаче отговарят, че това не е точно така. Задължително се прави копие на личната карта за сделки над 10 хиляди лева.

"По принцип е хубаво да има копие от документа за самоличност във връзка с така нашумелите имотни измами. Често това се оказва единственото доказателство, че е представена фалшива лична карта, съответно, че е сменена снимката" Дияна Николова, нотариус.

Нотариусите имат достъп до информационната система на МВР, но технически този достъп все още не е възможен. От друга страна, десетки пъти в bTV Новините сме ви разказвали за имотната мафия, която с присвоени лични данни краде имотите на нищо неподозиращите жертви, които разбират за това случайно.

"Българинът, въпреки че това многократно е говорено, си търси правата тогава, когато вече са нарушени, когато вече е пострадал  от нещо, когато някой е открил на негово име сметка в банка, или е регистрирал карта", коментира Красимир Димитров, Комисия за защита на личните данни.

Комисията за личните данни проверява мобилните оператори след сигнал за придобиването на голям брой СИМ карти за предплатени услуги от лица, които даже не знаят, че това е станало. От един от големите мобилни оператори отговориха на bTV, че не копират лични карти, а само сверяват данните.

Комисията за защита на личните данни е отправила питане и към банките -  правят ли те хартиени и електронни копия на личните карти, на какво правно основание и какви мерки предприемат за защита на тези копия.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: