ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ядем сирене от немско мляко | ||||||
| ||||||
Това разказа шефът на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. Концентрираното немско мляко обаче е с масленост едва 0,1%. Изкупната цена на нашенското краве мляко в момента пък е между 72 и 75 стотинки. Мандрите ги плащат с охота, но обикновено качественото мляко стига само до големите преработватели от бранша. Останалите трябва да търсят алтернативи като вноса. Причината за големия недостиг на суровина са все по-намаляващият брой животни. Според официалната статистика кравите и овцете, които се отглеждат за мляко, както и самото производство на мляко са намалели няколко пъти за последните 20 г. Най-драстичен е спадът на овцете - 6-7 пъти - от 10,5 млн. на 1,3 млн. Въпреки че националните помощи за сектора се увеличават, те все още не са достатъчни, за да стимулират животновъдите да увеличат броя на добитъка. "Тази година помощта, която получават нашите животновъди, трябваше да достигне 50 на сто субсидията на старите страни членки на ЕС и това ги прави абсолютно неконкурентоспособни", казва Господинов. Това според него обяснява защо наши мандри могат да си поръчат овче мляко от Франция и да им излезе по-евтино, отколкото нашенското, което на всичкото отгоре е кът на пазара. Все повече намалява качественото мляко и все повече преработвателни фирми са принудени да внасят, потвърди за агенция Стандарт Нюз Величко Василев, един от собствениците на мандра край Добрич. "Все по-трудно става да се намира качествена суровина у нас, което пък води дотам, че можем да предлагаме качествени продукти", казва Василев. Заради свития пазар производителите са принудени да продават продуктите си под тяхната себестойност, твърди той. Качествено сирене на практика излиза по 8-10 лв., но го даваме за по 6-7 лв., споделя производителят. Фирмите в млечния бранш са направили съкращения на персонала между 10-15 на сто. Причината е, че с толкова се е свил обемът на работата. Това ще рече, че българите ядат с 10-15 на сто по-малко сирене и кашкавал. Догодина потреблението вероятно ще намалее още и затова част от мандрите може би ще фалират, прогнозира Василев. Млекопреработвателите в селските общини на Варненска област вече са намалели. Причината обаче не е само свитото потребление, но и новите европейски изисквания за качеството на преработеното мляко. Заради тях все по-трудно става да се набави истински качествен продукт, а дори да се намери, той струва скъпо. Източник: standartnews |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: