Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юлияна Дончева: Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето
Автор: ИА Фокус 14:31 / 11.10.2024Коментари (0)1071
©
Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето. Ненавиждам думата "диета", защото предизвиква стрес за организма. Той минава на друг режим и не работи по начина, по който ние искаме. Това каза журналистът Юлияна Дончева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

В "Истината за храната“ тя разказва за нейния личен път на пробата и грешката и откриването на истината за храната.

Най-оптималният вариант за поддържане на добра физическа форма според нея минава през съчетаване на умерено хранене с активност. "Много добре се съчетава една 30-, 40-минутна интензивна тренировка сутринта с повече кардио, за да се вдигне пулсът, с едно умерено хранене, което трябва да съобразим, без да си налагаме жестоки рестрикции, които да стресират организма“, обясни Дончева.

Тя е привърженик на интермитентното хранене, при което приемът на храна се ограничава до интервал от 8-12 часа. "Ако закуската ни е в 10.00-11.00 часа, в 17.00-18.00 часа трябва да приключим с храненето. Моето последно хранене е около 18.00-18.30 часа, след това пия само вода. В началото е много трудно, но се свиква и след това организмът си почива“, обясни Юлияна Дончева.

Според нея храните не бива да бъдат разделяни на полезни и вредни, а на храни с чист произход и на такива без такъв. "И най-полезният плод, като авокадото например, когато е пълно с въглехидрати, не влияе добре на организма. Тази година почти всички дини бяха пълни с нитрати. Същото е и с млечните продукти. Ако си подквасим кисело мляко вкъщи, това е гаранция, че вътре няма да има сухо мляко и палмови мазнини, и можем да сме спокойни. Най-добре е произходът на храната да е страната, в която ние живеем“, поясни журналистът.

Храната винаги трябва да бъде емоция, не само когато се консумира, но и когато се готви, вярва тя. "Всяка храна става вкусна, когато готвим с любов и настроение. Храната трябва да бъде в умерено количество. Когато е в повече, дори най-здравословната храна създава дискомфорт в организма ни. Трябва да се храним с малки порции. Най-голямата грешка е вечер преди лягане да хапнем въглехидрати, нещо, което уж ще ни оправи настроението, но всъщност не се отразява добре на формата ни“, обясни Юлияна Дончева.

Т.нар. снаксове и чипсове могат да имат и здравословни алтернативи от зеленчуци, без добавки от захар и прекалено осоляване. "Спокойно можем да си ги хапваме. Има ги вече във всички магазини и не трябва да се притесняваме от този тип храна“, смята тя.

Голямото количество сол е вредно, но драстичното намаляване на консумацията й се отразява върху нормалните процеси в организма.

Контролът на хранителните продукти в България е сериозен проблем, смята тя. "Купих си тест за измерване на нивата на нитрати и се оказва, че голяма част от продукцията има ужасяващо качество. На някои продукти пише "Опасно за живота“. Ако за дините допустимата стойност е 30, аз съм срещала над 300. Ядем жестоки неща и после се чудим защо сме най-болната нация в света“, коментира Дончева.

Контролът и качеството на храната в училищата според нея също е занижен. Недопустимо според нея е даването на тестени закуски със захар. "По лавките в училище има инстантни супи, пълни с различни "Е“-та и добавки, които са много вредни за детското здраве. Масово децата са със затлъстяване и хранителни проблеми. Синът ми на 9 години имаше повишен холестерол. Това означава, че в някои от продуктите има и палмови мазнини. Не знам защо не се извършва никакъв контрол“, допълни Юлияна Дончева.

По думите й в България ядем най-лошата и най-скъпата храна. Според нея българите много подценяват родните храни. "Увлечени от модата в различен тип хранения, пропускаме изключително полезните български храни като боб, леща, нахут, ферментиралите храни. Те неслучайно са част от българската традиционна кухня“, посочи Дончева.

Според нея захарта е най-голямата заплаха за човешкото здраве. "Повела съм много лична битка срещу нея. По съвети на наши приятели спортисти открих един подсладител – еритритол, който е натурален. Той се извлича от различни плодове и е 0 калории“, обясни Дончева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Строежът на АМ "Хемус"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: