Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юрист за сурогатното майчинство: България би се превърнала в дестинация за отглеждане на майки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:30 / 15.08.2023Коментари (0)274
© СБАЛАГ
В България още през 2011 г. беше внесен законопроект в Семейния кодекс и няколко други кодекси и закони, които предвиждаха т.нар. заместващо майчинство. Този законопроект получи много широк обществен отзвук, и то не в положителен смисъл. Обществото показа на 100%, че не е готово за регулиране на тези обществени отношения. Това каза юристът и председател на Фондация "Искам бебе" Мария Янева в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус"

Законопроектът не е приет, а към днешна дата според нея българското общество все още не е готово за подобен закон. "Най-сериозните ни опасения са, че нашата държава би се превърнала наистина в една туристическа дестинация за отглеждане на майки", заяви Мария Янева.  

Донорството на генетичен материал е регламентирано в българското законодателство. В страната ни в момента около 50 000 човека имат нужда от донорство на генетичен материал. Изискванията са за жените да бъдат на възраст между 18 и 35 години, а мъжете – до 45 години, обясни тя. "Нашето законодателство е категорично в тази посока – донорството трябва да бъде безвъзмездно. Дарителите имат право на обезщетение за оставането без работа, пътя, лекарствата“, допълни Мария Янева.  

През 2019 г. ВАС отменя Наредба 28, която регламентира асистираната репродукция и даряването на генетичен материал. "В рамките на три години ние бяхме без нормативна уредба и в нарушение поне на шест директиви. През изминалата година направихме един сериозен обществен дебат и приехме нова наредба. От няколко месеца вече имаме регулация в тази посока и правата и интересите на пациентите, както и техният генетичен материал, са защитени“, заяви председателят на Фондация "Искам бебе".  

Наказателният кодекс предвижда наказания за заплащане за износване на дете или за осиновяване по нежелание на майката. Към момента у нас няма подадени сигнали от пациенти за злоупотреби или черен пазар с генетичен материал, допълни Мария Янева.  

Тя посъветва семействата, които възнамеряват да прибегнат до сурогантно майчинство в чужбина, да се запознаят много подробно със законодателството на територията, на чиято държава то ще бъде извършено, както и да потърсят съдействие от консулска служба. "Много често имаме случаи, в които по една или друга причина дечицата имат увреждане поради начина, по който се износва плодът от износващата майка. Законодателството на голяма част от държавите, които имат заместващо майчинство, е доста либерално. Трябва първоначално да се провери дали държавата допуска детето от сурогата да бъде дете на майката, която дава генетичен материал, или там има договорни отношения за това коя ще бъде майка на детето“, обясни Мария Янева. 

Случаят в Гърция на организирана престъпна група за незаконни осиновявания тя определи като "страшен сценарий от филм на ужасите“. "Чухме за майки, които са държани против волята им, жени, притиснати от много обстоятелства. Въпросите са много не само от законодателна гледна точка, но и най-вече от морална“, коментира Янева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: