Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задържаха 47 българи при операция "Шок-2"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:04 / 11.12.2012Коментари (0)224
© МВР
Мащабната международна полицейска операция, която има за цел неутрализиране на голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с електронни платежни инструменти, стартира днес. Тя се реализира с участието на италианската "Пощенска и съобщителна полиция" в Рим, Пескара и Терамо, оперативни служители от Карабинерите в Рим и Остия и представители на Европол. Реализацията в България протече на територията на Пловдивска област, София, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Благоевград и Добрич. В нея се включиха служители на ГДБОП, ОДМВР-Плодив и други областни дирекции, следователи от Специализираната следствена служба. Действията са осъществени под ръководството на Върховна касационна прокуратура.

Установени са основните членове на престъпната организация и механизмът й на действие. Изяснено е, че групата се е специализирала в "клониране" на електронни платежни инструменти. При разследването, водено от "Пощенската и съобщителна полиция " на Италия и ГДБОП, е установено, че организацията се състои от около 80 члена - всички те с ясно определени функции и задачи. Всяко звено имало и свои скиминг-комплекти. Престъпната група поръчвала скимиращата техника главно от български граждани.

В процеса на работа италианските служители установили, че основното манипулиране на банкоматите се е извършвало на територията на Италия, както и в други страни от ЕС - Испания, Германия и Словения. В хода на операцията е документирана престъпната дейност на българите, занимавали се с манипулиране на АТМ устройства на територията на Италия, Полша, Дания и Германия.

При предприетите претърсвания на офис на фирма в с. Строево, Пловдивско, антимафиотите открили работилница за скимиращи устройства. Намерени са множество матрици за производство на части и детайли, наподобяващи тези на банкоматите - калъпи за производство на пластмасови детайли, фиби, тип топки, лайстни, усти, пластмасови елементи, наподобяващи вход за АТМ устройство, флаш-памети, RAM-памет, компютърна конфигурация, 3 харддиска, 4 калъп-матрици за изработка на части от банкомат - от тях 3 за изработка на уста за вход на карта на АТМ и 1 за изработка на клавиатура и бутони за банкомат, метални бутони с цифри и надписи OK и STOP, множество заготовки, наподобяващи различни части от банкомат.

В същото село, при претърсване на домовете на задържани, са иззети пластмасови детайли - различни по цвят, наподобяващи вход за банкомат; 4 флаш-памети; 2 RAM-памет; 3 детайла, оборудвани с микрокамери и батерия; кабел с метален накрайник; компютърна конфигурация; 10 пластмасови усти, множество компютри, мобилни телефони и др.

В жилища и работилници в София също са открити части и детайли, предназначени за банкомати. От всички адреси, на които са извършавани процесуално-следствени действия, са иззети компютърни конфигурации, италиански фишове от банкомат, телефони, части и детайли за манипулиране на банкомати.

До момента са задържани общо 47 български граждани, от които у нас - 34-ма с Европейска заповед за арест. Някои от тях са криминално проявени. Италианските власти са задържали в страната си още 8 българи, 6 италианци и румънка - членове на престъпната група, а в София 5-ма са настанени в полицейския арест в рамките на 24 часа.
Действията по разследването продължават. Операцията е част от предприетата от министерството стратегия за "предпразнично почистване" чрез противодействие на престъпността.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: