Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заключват кофите за боклук, пазят ги от бездомниците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:19 / 03.12.2010Коментари (7)305
© Blagoevgrad24.bg
Нов модел контейнери за разделно събиране на отпадъците ще направи невъзможно опразването им от бездомниците. Това обяви вчера Тодор Бургуджиев, шеф на най-голямата лицензирана фирма за събиране и рециклиране на отпадъците "Екопак". В момента заради високите изкупни цени на хартиените и пластмасовите отпадъци клошарите редовно източват контейнерите и за фирмите остават единствено разходите, твърди той. Преди година опитали да заключват кофите с вериги и катинари, но ключалките издържали само един ден. Сега с новите модели се надяват съдържанието им да не може да се вади. Само че има опасност да започнат направо да ги чупят, опасява се Бургуджиев. Във Варна и София на места вече има от новите съдове, но подмяната на всичките 22 000 контейнера на фирмата, разположени в близо 100 общини, ще й струва близо 800 000 лв. В момента 1 т хартиени отпадъци се изкупува без много формалности по 120 лв., а 1 т пластмасови - по 240 лв. Единствено към стъкления амбалаж няма интерес и 1 т от него струва едва 30 лв., макар новата стъклария да е 6 пъти по-скъпа.

Според Тодор Бургуджиев в екоминистерството обещали да променят законите и да затегнат контрола така, че клошарите да не могат повече да омитат контейнерите. В момента промените в Закона за управление на отпадъците са подложени да обществено обсъждане. След 22 декември те ще бъдат съгласувани между трите министерства, които ще контролират изпълнението им - на екологията, на икономиката и МВР. На 12 януари се очаква Министерският съвет да ги приеме. Те ще забранят на

физически лица да предават черни и цветни метали

ще се иска сертификат за произхода им, площадките за изкупуване ще бъдат изнесени извън градовете, а санкциите ще се вдигнат драстично.

В публикуваните текстове обаче става дума само за черни и цветни метали. Според чиновници в МОСВ другите отпадъци вероятно ще бъдат разгледани в чисто нов закон, който ще трябва да приемем заради последната екодиректива на Европейската комисия за третиране на боклука. Това обаче няма да стане по-рано от лятото на 2011 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 03.12.2010 г.
0
 
 
не давайте грешни пари на вятъра!!!контейнерите няма да оцелеят,а и по-добре клошарите да си ходят и да си бъркат в боклюците,отколкото да крадат и убиват!!!
0
 
 
И аз виждам едни и същи хора да ровят в контейнерите на моята улица. Има едно цяло семейство мангали, които засичам рeдoвно и които идват с малките циганета и чаk едно кучe. "Родителите" мъкнат колички и пускат малките мингиши направо вътре в контейнера, не си играят да ровят с пръчки...
+3
 
 
Тези съдове се поставят не от общината, а от фирмите, занимаващи се с разделно събиране на отпадъци! Иначе що се отнася до клошарите - дълбоко се съмнявам всички да са трайно безработни поради невъзможност да намерят работа. За част от тях това е професия, имат си райониране и т.н. Дори онзи ден на главната улица един от тях, във видима възраст около 35-40 г. щеше да пребие един дядо продаващ лотарийни билети, защото му скъсал парче от картонен кашон от ценната стока! Да не говоря, че на нашата улица (малка и тиха такава) на ден минават поне четирима (едни и същи), снабдени с различни немоторни средства - велосипеди (задигнати също от нашите къщи), каруци, които с една пръчица преглеждат какво сме хвърлили!
+2
 
 
Всичко би било добре ако не беше в България и то в Пловдив. Миналата и по-миналата година общинката похарчи милиони за казани. сЛафчо съзря далаверата , преструкторира "Чистота" от ОФ в ОП и сега бърза да похарчи парите ни , от данъците , за собствен келепир. Явно му е ясно , че за него втори мандат няма. Др-ри управници , как става така , че месеци след като похарчите пари на Пловдивччани за нещо , се сещате , че трябва пак да харчите за същото? Това , за казаните и клошарите , не се ли знаеше преди това?
+2
 
 
Поздравления!Крайно време беше!Това е форма на тормоз от страна на клошарите към останалата част от обществото.А и полицаите да не са само безмълвни зрители.Това е част от реда.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: