Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват проверки на зоологическите градини в страната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:09 / 08.12.2010Коментари (7)450
© Blagoevgrad24.bg
С разпореждане на министър Нона Караджова започват регулярни проверки за съответствието на дейността на зоологическите градини в страната с издадения лиценз и доколко условията за отглеждане на животните отговарят на нормативната уредба.

Двегодишният срок за спазване на предписаните условия в лицензите на зоологическите градини изтече. В България има 15 лицензирани зоологически градини. 14 от тях работят при предписан срок до две години, в който съгласно лиценза трябва да бъдат изпълнени определени задължителни условия за отглеждане на животните. Без лиценз работят зоологическите градини в Пловдив, Русе, Шумен и Димитровград, в които също предстои комплексна проверка и прекратяване на дейността им.

Проверките ще започнат от началото на януари 2011 г. От страна на МОСВ в тях ще участват експерти от регионалните инспекции по околната среда и водите и Националната служба за защита на природата. При установено неспазване на минималните условия за отглеждане на животните загражденията, клетките и помещенията за животни ще бъдат затваряни, а животните - преместени при подходящи условия, като не се изключва отнемане на лицензи.

През последните месеци се появяват случаи на тежки заболявания на животни вследствие на условия за отглеждане, които не отговарят на нормативната уредба. Показателен е случаят със състоянието на 14-годишната лъвица Багира в зоопарка в град Павликени, която на 9 декември 2010 г., четвъртък, съвместно с екип на Фондация "Четири лапи" ще бъде преместена за лечение в зоологическата градина в София. Животното ще бъде лекувано да средата на февруари и след това ще бъде организирано изпращането му в специализиран център за възстановяване.

МОСВ предприе превантивни мерки и за друго животно, което се отглежда в неподходящи условия в зоопарка в Благоевград. Там беше настанен тигър, иззет в полза на държавата в началото на февруари т.г., който със заповед на министър Нона Караджова ще бъде настанен временно в зоопарка в София, докато му се намери постоянен подходящ дом.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
да почват от дискотеките, студентите от толкова пиене се превръщат в маймуни :Д:Д:Д:Д
+2
 
 
Отделете някой уикенд и се разкарайте до Стара Загора. На "заралиите" им се смяхме, но буквално в повечето направления са поне 5 години напред от Пловдив. И зоологическата изобщо не е лоша, освен това е на хубаво място.
+7
 
 
Пловдивският зоозатвор (защото това не е нито зоокът, нито зоологическа градина, а още по-малко - зоопарк) е без лиценз и следва да бъде закрит, а затворниците (разбирай - животните, затворени в клетки и килии) да бъдат преместени при подходящи условия. Аз предлагам т.нар. зоокът в Парка за култура и отдих (Царския остров) да не бъде разрушаван, а в досегашните местообитания на невинните твари да бъдат настанени пловдивските общинари (защото и Общината, и Общинският съвет са своего рода зверилници), а докато бъде изграден нов зоопарк според изискванията, животинките да бъдат настанени в жилищата на любимите ни общински избраници...
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: