Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Застрахователи настояват за задължителна застраховка срещу градушка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:09 / 10.06.2012Коментари (8)153
© Blagoevgrad24.bg
Българските земеделски производители не застраховат своята продукция срещу градушки, твърдят застрахователи. Затова при бедствие фермерите не получават обезщетения за щетите. Има възможност само да им бъдат отпуснати средства от хазната, които да покрият частично загубите. Застрахователи считат, че проблемът най-лесно може да бъде решен с въвеждането на задължително застраховане на селскостопанската продукция.

Продукцията на едрите български земеделски производители масово няма застраховка срещу градушки, предупреждават застрахователи. Така ако стоката им пострада от валежите, земеделците не са в състояние да покрият загубите.

Става въпрос за насаждения, за които фермерите получават европейски субсидии, а от ДФ "Земеделие" предлагат дори програми за съфинансиране на застрахователните суми. "Земеделския производител плаща нищожна част. 20% плаща производителя, 80% - ДФ "Земеделие". Това включва овошки, зеленчуци, трайни насаждения" - разясни Илина Илчева, експерт по селскостопанско застраховане.

Вече трета година, обаче, средствата по тези програми, или 2 млн. евро годишно, остават неусвоени. Застраховката на 1 декар пшеница излиза на производителите между един и два лева, а застраховката покрива щетите на 100%. По-скъпо е при зеленчуци и овощни насаждения - около 6 лв. на декар. Затова застрахователите настояват за въвеждането на задължителни застраховки срещу градушка.

"От 1895 г. в България е имало задължително застраховане. Ние сме градобитен район, и Италия, примерно, е такава. Затова задължителното застраховане у нас, което да покрива основните рискове ще е от полза" - смята Илиева. Заради липсата на застраховка "Градушка" загубите на земеделските производители трябва да се покриват поне частично със средства от хазната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
0
 
 
Самата формулировка на "застраховка" предполага доброволност срещу риск. Всичко друго е "налог". Терминът "задължителна застраховка" е некоректен. Даже и за гражданската отговорност на автомобилите.
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
+1
 
 
Задължителна застраховка срещу земетресение ,задължителна застраховка спрямо градушка ,задължителни данъци сгради и смет ,задължителни вноски на домоуправителите ,Задължителен 10 % данък върху доходите,задължително ДДС,задължителни .....Толкова данъци не е имало и през турското робство
+3
 
 
Ей,не са наядоха!Тва задължително,онва задължително...
0
 
 
То ако оставим на застрахователите сами да определят за какво да се застраховаме и за какво не, сигурно ще наложат задължителна застраховка за края на света. Хем ще си вземат паричките, хем ще са сигурни, че няма да изплащат после обезщетения. И ще си живеят спокойно с чиста съвест и съзнание за изпълнен дълг.
+1
 
 
съгласен съм задължително да ни застраховат срещу всичко - БЕЗПЛАТНО!!!
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
+2
 
 
Ей, изгладели са застрахователите... Като е толкова полезна и ефективна застраховката срещу градушка, пуснете си реклами в предаванията, гледани от земеделци, и избийте рибата. Да взема да напиша софтуер за застрахователи, пък да поискам държавата да направи задължително купуването му, а?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: