Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравен експерт: Огромен проблем в България е медицинската статистика, която е изцяло фалшива
Автор: Йоланда Пелова 21:23 / 01.10.2024Коментари (0)146
©
Практическата реализация на прилагането на сутрешен филтър в детските градини е изключително трудна поради недостига на квалифициран медицински персонал в детските заведения. Ако този филтър бива изпълняван съвестно, представете си колко време ще отнеме влизането на всяко дете. Това каза здравният експерт Петър Галев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ по повод готвените промени в Наредба 3 от 2007 за здравните изисквания в детските градини и ясли.

В детските заведения и до момента е имало филтър за прием на децата. Често обаче той се прилага само в периоди на епидемии от вирусни инфекции, а в периодите без масова заболеваемост този филтър обикновено е разхлабван, обясни здравният експерт.

Според него е редно медицинските специалисти в детските заведения да имат достъп до здравните досиета на децата. "Това е правилна стъпка и би улеснило колаборацията между различните специалисти, които се грижат децата ни да растат здрави. Това е много по-лесен вариант, отколкото родителят да носи хартиен документ“, коментира Петър Галев.

Промените в Наредба 3 предвиждат и въвеждане на изискването децата, които посещават детска градина, да имат задължителните за съответната възраст имунизации и реимунизации. Здравният експерт отбеляза, че това правило важи и в момента за децата, посещаващи учебни заведения, детски градини и ясли. Част от удостоверенията за имунизации обаче са фалшиви, обясни Галев. "Тук трябва да се разчита на професионализма и съвестта на българските лекари да не издават удостоверения, ако детето реално не е имунизирано. Огромен проблем в България е медицинската статистика, която е изцяло фалшива. Данните, които се цитират за заболеваемост, не са достоверни“, подчерта той.

Медицинските бележки за контакт със заразно болен трябва да отпаднат, категоричен бе Петър Галев. "Личният лекар няма как да знае дали едно дете вчера не си е играло с дете, което има варицела или стрептококова инфекция. Родителят също не може да знае. Това са неща, които няма как да бъдат удостоверени“, обясни той.

Според здравния експерт електронизацията на българското здравеопазване ще изсветли и подреди здравната система. "А медицинската статистика ще се оправи, когато доходът на болниците не зависи от това по коя точно пътека пациентът е лежал“, допълни Галев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: