Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живот след инфаркт: Възстановяване, предизвикателства и всичко, което трябва да знаете
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:25 / 09.10.2024Коментари (0)254
©
Сърдечен удар се случва, когато притокът на кръв към сърцето е значително намален или блокиран от натрупване на мазнини, холестерол и други вещества. Възстановяването, включително сърдечната рехабилитация, може да отнеме от две седмици до няколко месеца, в зависимост от индивидуалните обстоятелства. От решаващо значение е да предприемете промени в начина на живот, за да намалите риска от друго сърдечно събитие. Процесът на възстановяване включва не само физическо изцеление, но и емоционална подкрепа, което го прави жизненоважна част от пътуването към по-добро здраве на сърцето.

Световният ден на сърцето се отбелязва всяка година на 29 септември, за да се повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) и да се насърчи здравословният живот на сърцето. Тази статия изследва колко време обикновено отнема възстановяването от инфаркт, какво да очаквате по време на процеса и решаващата роля на семейството и приятелите в подкрепа на възстановяването.

Продължителност на възстановяване

Първоначалното възстановяване на пациента се случва в болницата, където лекарите го наблюдават внимателно и оценяват щетите, нанесени на сърцето. В зависимост от тежестта на пристъпа лекарите решават какви следващи действия да предприемат. След изписването им пациентите са подложени на сърдечна рехабилитация, програма, която включва контролирани упражнения, хранителни насоки и подкрепа за психично здраве. Първият ден може да бъде доста обезсърчителен, предвид промените, които човек трябва да направи в живота си, за да приеме по-здравословен начин на живот.

Какво да очаквате от възстановяването

В дългосрочен план индивид, претърпял инфаркт, може да очаква значителни промени в нивото на активността и емоциите. В седмиците след сърдечен удар хората могат да очакват да имат по-ниски енергийни нива, да се чувстват слаби или уморени през цялото време. Въпреки това, постепенно се подобрява с упражнения и правилна диета, пише News18.

От друга страна, оцелелите от инфаркт могат да се почувстват депресирани, ядосани или уплашени, страхувайки се от нов пристъп. Важно е да приемете и признаете чувствата и да потърсите помощ от професионалисти. Обикновено тези чувства изчезват с времето. 

Ролята на семейството и приятелите за възстановяването

В моменти като тези хората се нуждаят от емоционална подкрепа повече от всичко друго. Следователно семейството и приятелите стават неразделна част от процеса на възстановяване на оцелелите от инфаркт. Физическите, умствените и емоционалните изисквания на рехабилитационното пътуване могат да станат непосилни и подкрепата на близки и скъпи хора може наистина да направи разликата в тяхното лечебно пътуване. Ето какво могат да направят приятелите и семейството, за да осигурят възстановяване:

- Насърчете ги да водят по-здравословен начин на живот и да се откажат от алкохола и пушенето на цигари.

- Помолете ги да се хранят балансирано.

- Уверете се, че спортуват редовно - решаваща стъпка за постигане на пълно възстановяване. Можете също да се присъедините и да тренирате с тях.

- Можете да им помогнете, като приготвите храна, вършите домакинска работа или ги придружите на медицински прегледи.

- Наблюдавайте цялостното им здраве на редовни интервали, за да сте сигурни, че възстановяването им е на прав път.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: