Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зимата: голям студ, малко сняг
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:40 / 11.10.2011Коментари (0)303
© Blagoevgrad24.bg
Зимата тази година ще е по-суха и по-мразовита от нормата. Характерни за сезона ще са честите нахлувания на сух студ от север. Това съобщи вчера синоптикът от TV-MET Даниел Пенев.

Въпреки че ноември ще започне с малко по-високи температури и сравнително сухо време, в средата и в края на месеца се очаква трайно захлаждане с валежи от сняг по планините. Тогава там ще натрупа трайна снежна покривка.

За ски обаче ще е по-подходящо чак през декември, когато дебелината на снега ще е над 60 сантиметра. Всъщност това е необходимата снежна покривка за откриването на скисе зона.

По-хладен и по-сух от нормалното ще е декември, каза още метеорологът.

Тогава щели да преобладават антициклонални обстановки, когато слънцето е силно, но "хапе" от студ, особено сутрин при минусовите температури.

През последния месец от годината у нас често ще има мъгли в низините и котловините.

Според най-дългосрочната прогноза януари и февруари 2012 г. ще са с температури близо до нормалните, но с по-малко валежи.

Въпреки че октомври вече сериозно изстуди къщите ни, като цяло месецът ще е с температури около и над нормата.

Причината са няколкото почти летни дни в началото на октомври.

Равносметката за валежите също ще е малко над нормата.

Студът, който скова България от събота, се дължи на студен атмосферен фронт, а след него и на средиземноморски циклон, който премина южно от страната, обясни Даниел Пенев. Той вече е над Черно море.

От днес температурите леко ще се повишават. Ще има променлива облачност, по-значителна в сутрешните часове. Около обед предстои повече слънце. Ще духа обаче умерен северозападен вятър.

Сутрин термометърът ще показва между 6 и 11 градуса. Максималните стойности за деня ще са между 18 и 23, а в Сандански и до 25 градуса. Няма да вали.

В четвъртък от север отново ще се заоблачи и около и сл едобед в Северна и Източна България ще завали. Съвсем слабо обаче ще се затопли. Минималните температури ще са между 8 и 13, а максималните - между 19 и 24 градуса.

Ново захлаждане идва в петък, когато вятърът от северозапад ще се усили. Повече слънце ще има до обед, но по-късно от югозапад облачността ще се увеличи и през нощта срещу събота ще завали в южните райони на страната.

Заоблачаването ще се дължи на нов средиземноморски циклон, който ще премине южно от страната, поясниха от метеорологичната фирма.

През първия почивен ден на седмицата ще е мрачно и ветровито. Падането на температурите ще продължи. Максималните стойности на живака вече ще са от 8 до 13. Дъждът ще се обърне в сняг на височина 1600-1700 метра.

Събота срещу неделя дъждът ще отслабва.

В неделя облаците от северозапад ще се разкъсват. Следобед в Западна България дори ще е слънчево. Това обаче няма да попречи на температурите отново да слязат надолу. Най-ниските показатели на термометъра ще сочат вече между 0 и 5 градуса, а най-високите - от 7 до 12 градуса.

Между 17 и 19 октомври ще е слънчево, но студено. На 17-и минималните температури ще паднат до -3 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса.

От 19 до 21 октомври се очаква ново атмосферно смущение, което ще донесе нови, но слаби валежи, отбеляза Даниел Пенев. Времето ще е около нормалното за октомври - минималните стойности на живака ще са над нулата, а максималните - 10-15 градуса.

Между 22 и 27 октомври се връща циганското лято - иде чувствително затопляне, ще е слънчево и почти без валежи. Максималните температури ще са между 19 и 25 градуса.

В края на октомври пак ще има краткотрайно захлаждане.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: