Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зорница Русинова, ИСС: Държавата трябва да има план как да се справи с тази технологична революция
Автор: Йоланда Пелова 21:40 / 09.10.2024Коментари (0)150
©
С все по-голямата демократизация на изкуствения интелект, навлизането му във всички сфери на икономическия и социалния ни живот, той оказва все по-голямо влияние върху развитието на страната ни. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Икономическия и социален съвет на Република България Зорница Русинова, под чието ръководство по предложение на президента се изготви Анализ по отношение на изкуствения интелект и влиянието му върху пазара на труда.

"Това е един първоначален анализ, който дава в момента една актуална картина и по отношение на това как трябва да се приложи европейското законодателство, и по отношение на различните сфери от нашия живот, какво е влиянието на изкуствения интелект, с малко повече подробни препоръки по отношение на пазара на труда. Но от тук нататък трябва наистина по всека една от тематиките да се работи.“

По думите й част от проблемите на пазара на труда от една страна могат да бъдат решени с изкуствения интелект, чрез създаването на нови технологии и новите професии, които възникват. От друга страна обаче според нея трябва да си даваме ясна сметка за това, че с развитието на изкуствения интелект предизвикателствата и неравенствата могат да бъдат задълбочени. "България продължава да бъде на последно място по отношение на умение на хората да се справят с технологиите и навлизането на технологии, особено в малки и средни предприятия, а има достатъчно европейски средства, които могат да бъдат използвани.“

Държавата трябва да има план как да се справи с тази технологична революция, който план трябва да обхваща няколко сфери почти във всички области на икономическия и социалния живот. "Призивът на Икономическия и социален съвет в определени сфери и теми, като пазар на труда, като приложението му например в здравеопазването, е да има ясна и добра регулация от страната на държавата и добре подреден план как в следващите години изкуственият интелект би трябвало да бъде максимално добре използван,“ каза тя и обясни, че има няколко области на препоръки, които Съветът дава, като едни са свързани с това по какъв начин Европейският регламент трябва да навлезе и максимално бързо да бъде въведен и използван в българското законодателство, както и специфични препоръки, които касаят пазара на труда.

Основната задача от тук нататък на всички е да се намери най-добрият начин как тези технологии да бъдат използвани като конкурентно предимство от страната ни, обясни още Зорница Русинова, като за това трябва да бъдат осигурени сериозни инвестиции за подпомагане на малките и средни предприятия както от страна на самите компании, така и от държавата. "Трябва да се създаде правната рамка, която ще даде всички изисквания, свързани с киберсигурност, с етичност по отношение на използване на изкуствения интелект и разбира се добри възможности,“ допълни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: