Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Да оцелееш при минус 25!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:14 / 24.01.2010Коментари (0)304
© Blagoevgrad24.bg
И за 1/2 час на студа човек може да измръзне. Кои са първите признаци? Болка и скованост, посиняване на пръстите, изтръпване дори безпричинна веселост и сънливост.

Cиноптиците в Европа започват облози дали необичайно студеният януари ще влезе в статистиката на най-студените зими през последните 30 години. През последните дни и България трепери на минус 20 градуса, а прогнозите за близките дни са за още по-ниски температури в отделни райони. Лекарите очакват още жертви на бялата смърт, транспортът се готви за екстремни изпитания, възможно обледяване и късане на жиците държи аварийните екипи в бойна готовност.

Очакваната от утре ледена обсада у нас е най-опасна за възрастните и малките деца, за хронично болните и принудените да прекарват дълго време на открито. Дори да не бъде подобрен рекордът от 1947 г. - минус 38,3 градуса в Трън, студът със сигурност ще обърка живота на всички. Затова и спасителните служби съветват до средата на идната седмица да не подценяваме прогнозата за времето и свързаните с него рискове. Основното правило е, че във всички случаи е по-лесно да не влизаме в капана на мръзненето, отколкото да се опитаме да се измъкнем невредими. Последиците от преохлаждането могат да са фатални.

На жените им е по-студено

При равни други условия жените са по-чувствителни на мраз. Евфемизмът "слаб пол" в този случай има чисто физическо измерение. Мастната тъкан е тънка, а мускулите в женското тяло са сравнително малко и произвеждат оскъдна енергия. А кожата е тънка и не пази надеждно кръвоносните съдове и нервните окончания от въздействието на средата. (Затова репликата "Студено ми е на краката" в повечето случаи няма подтекст.)

При всички хора най-уязвими към студа са периферните части. Първи измръзват пръстите, ушите и носът, не излизайте без шапка, шал и ръкавици. При температури като сегашните оптимални са 2-3 слоя вълнени дрехи и дишащо връхно облекло, което пропуска влага само отвътре навън. С пиърсинг и обеци се мръзне повече, суетата може да почака. При престой навън напълнете джобовете си със затоплящи предмети- може да стане и с подръчни средства като 300-грамови бутилчици затоплена вода. По същия начин преди излизане можете да подгреете и обувките си. Много помагат затоплящите гелове за ходила. Ако ви се струват скъпи, добавете към обикновено мазило капка хвойново масло - ефектът е същият. Лицето и откритите части на тялото намажете с по-мазен крем. При сняг в планината слънцето изгаря като на летен плаж- лъчите са двойно по-агресивни и кремът трябва да е с висок защитен фактор, очилата - качествени.

Сингъл? Легни си с червени чорапи

При градуси ала Сибир навън и температурата в жилището е под обичайната. Осигурете си поне 18 градуса вкъщи. В най-свирепите студове не пестете от отопление, за да не ви излезе скъпо заради простуди. Хората, които живеят сами, често са по-уязвими поради риска от стрес и депресия. При тях е важно да се вдигне и емоционалният градус. Образно казано, чорапи в ярки цветове топлят "повече" от черни.

Преди излизане помогнете на кожата да съхранява топлината на тялото чрез своеобразна изолация от кремове и масла от жожоба, авокадо, пшенични зародиши. Изобщо хвърлете във войната със студа всички оръжия, за които се сещате - от вазелин в носа за изолиране на чувствителната лигавица там до избиране на най-краткия маршрут до офиса.

Погрижете се и за мобилните си техноскъпоценности. Леденият въздух може да съсипе дисплея на телефона и лаптопа особено при дълго излагане на под -20 градуса. Можете да се простите с електронните си играчки и ако допуснете конденз след резки промени на температурата.

Пикантна манджа сгрява задълго, алкохолът - измамно

Колкото и да развивате вентила на парното, каквито и жилетки да навлечете, няма да се стоплите без гориво отвътре. Спрете диетата, хранете се пълноценно, пийте затоплени течности. Ако ви предстои излизане, хапнете сгряваща храна. Лютите чушки, чаят от джинджифил, пикантните ястия, просото, елдата, пълнозърнестият хляб и другите храни с "бавни" въглехидрати стимулират кръвообращението. Блокче черен шоколад връща силите при внезапно падане на температурите. В подобна ситуация човек се озовава, ако времето е било студено, но тихо, и излезе вятър - при 10 м в секунда ни охлажда като при -15° дори само на 0° външна температура. Най-опасно е загряване с алкохол - в първия момент отпуска и създава комфорт, но после приспива сетивата.

 

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: