Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
На учителя – с любов!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:45 / 24.05.2010Коментари (0)295
© Blagoevgrad24.bg
Даде ни измежду извечните страдания и нестихващия си ужас и нещо силно и светло - даде ни най-българския празник: 24 май. Даде ни го, за да компенсираш взетото. Този път успешно. Благодарим! Бяхме неизвестни на света. Направи ни не само известни. Направи ни и достойни. Достойнството е по-ценно от известността. То, казват, принадлежи на осъзнаването на битието - личностно и национално. Другото е ненужно тщестлавие.

Преливали са от достойнство и душите на славянските азбукарчета, когато са ги питали в ония далечни времена на историята знаят ли кой ни е създал азбуката и превел книгите. Тогава всички те са знаели отговора и затова в един глас са отговаряли: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий".

Знаят ли отговора на въпроса днешните азбукарчета, попитайте  тях самите. Попитайте и тези, забравени заслужено от историята, дигнали укорително глас срещу Вазовото „Аз съм българче". Трябвало да го изхвърлим от читанките, разпалвало било никому ненужен празноглав национализъм, как щели да го рецитират другите етноси, като преобръщайки си езика, трябвало да лъжат, че са българи...

Такива хора историята не трябва да ги забравя. Вазов е характеризирал подобни същества в одата си „Левски"- историята винаги е мразила предателите. И по-често е била признателна към героите си. И тук, разбира, се правилото си има изключения - поуките от следосвобожденската действителност отдавна са направени. Дай, Боже, да ги помним по-дълго! Защото има кой да съхранява историческата ни памет - тук именно е мястото на училището.

Дали са направили поуките си, както често ги определят, съвременните последователи на светите братя Кирил и Методий - днешните български учители?

До какво степен те наистина са Кирило-Методиеви следовници и дали са достойни или не да бъдат назовавани така - нека отговорът тежи на всяка отделна тяхна съвест или може би на съвестта на тези, които са ги нарекли така претенциозно? Всяко обобщение крие наистина опасности. Това крие повече от другите...

Съзнателно или не, днес някои сменят твърде често социалните роли на учителя, от което повече губи системата, отколкото учителят. Но и него той ще преживее, преживявал e и по-страшни неща. Дано обаче само го надживее - то е по-трудно.

Ето как градският фолклор изгражда днес образа на съвременния преподавател. Влиза учителка в час и изписва на дъската името на големия руски класик Гогол. Изумен от „невежеството й", някъде отзад се провиква ученик, за да я поправи: - Не Гогол, госпожо, а Гугъл!

Клетият български учител! Сиромашката му участ по правило отдавна го е превърнала в мълчалив свидетел на смутните години на морални и материални унижения, на откровени лъжи, отправяни несправедливо срещу него, на съсловни трусове, предизвиквани умишлено, на какво ли още не... Пречено му е съзнателно да мисли и следователно тогава духът му наистина е преставал да съществува - възможно най-тежкия удар,оказвал се понякога и фатален за учителя. И в несвободни, та дори и в свободни времена и той като другите е подчинявал битието си на идеята: „Мълча - следователно съществувам". Идея, на която би се удивил и самият Рене Декарт. Достойнство?! Иди, че го разбирай.

Къде е собствената вина на учителя в този заплетен житейски ребус, той най-добре си знае. И ако все още има сили да заявява гражданските си претенции някъде и пред някого на висок глас, дали ще се намери някой, който най-после да го чуе?! Нечуващите обаче са с привилегия свише, която им дава правото да се произнасят осъдително за българския учител (народът е обобщил подобни случаи в думите: кажат ли за едно здраво куче, че е бясно, то рано или късно наистина побеснява). Нечуващите залагат на старата и добре работеща пазарна истина, че пикантерията винаги успешно продава, превръща се дори в скъпо платена индустрия. А когато е поръчкова, а тя обикновено е такава, тази индустрия е особено настъпателна и ... всемогъща...

Бедни, бедни, Учителю!

Какви ли още по-интересни времена от миналите тепърва те чакат?

Ще намериш ли обаче нови сили да устоиш на ударите на съдбата? Едно със сигурност ти знаеш - трябва да останеш. Защото си потребен.

За да те има и след теб дори!

Авторът е учител по литература в Софийската духовна семинария.

 

 

Източник: Георги Георгиев






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: