Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Наводнението в Банско е заради изсечените гори за ски-зоните!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:30 / 18.05.2010Коментари (0)152
© Blagoevgrad24.bg
Наводнението в Банско от придошлите води на река Глазне най-вероятно е заради изсечените за построяването на ски пистите в курорта гори, смятат от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

За изграждането на ски съоръженията в сърцето на Национален парк "Пирин" бяха обезлесени близо 250 хектара девствени гори по стръмни терени във високата част на планината, се посочва съобщение на екоорганизацията, разпространено във вторник. Голяма част от просеките са в пъти по-широки от разрешеното, а за половината нови писти няма въобще необходимите оценки за въздействие върху околната среда, допълват еколозите.

Според тях продължителните обилни валежи са най-честата причина за преливания на реки, но обезлесяването вследствие изсичането на гори за ски писти също може да е сред основните причини за наводнението в Банско. Горите със своите дървета и повърхност на листата и дебелата рехава горска постилка попиват голяма част от влагата при дъжд. За разлика от тях по утъпканите писти цялата вода изтича веднага по повърхността към най-близката река.

Намаляването на тревното покритие и увреждането на почвения слой след строежа на писти, както и утъпкаване на почвите в ски зоната също намаляват възможностите за естествено попиване при сериозни валежи и увеличават значително прииждането на реките.

Стесняването на речното корито чрез диги, за да се отвоюва допълнително пространство за застрояване, води до намаляване на обема, който може да поеме допълнителните количества вода.

При използването на изкуствен сняг за ски пистите се натрупва повече снежна покривка от естественото и съответно по-голям отток при нейното разтапяне, припомнят природозащитниците.

От коалицията отново призовават Министерство на околната среда и водите за провери спазват ли се условията на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин". Наскоро изчисления по сателитни снимки показали, че е възможно използваната площ от националния парк за ски зона да е два пъти по-голяма от договореното в концесията.

Преливания на река Глазне в Банско са наблюдавани и преди, но никога с подобна честота, както през последните няколко години, допълват еколозите.

 

Източник: mediapool






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: