Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Незаконен път към Седемте рилски езера! Кметът на Сапарева баня нарушава закона!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:00 / 15.11.2010Коментари (0)202
© Blagoevgrad24.bg
Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Перник прави опит да узакони незаконния път от х. Пионерска до долната станция на спорния лифт до Седемте Рилски езера, след като преди две години пътят бе разширен чрез изсичането на иглолистна гора. Това предпупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи «За да остане природа в България».
Със свое решение от 03.11.2010 г. директорът на РИОСВ-Перник дава положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на вече реализирания проект. Решението на РИОСВ-Перник влиза в пълно противоречие с официалната политика на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според което издаването на решения по ОВОС за инвестиционни предложения, чиято реализация е започнала или дори завършила, е абсолютно незаконно.
С тази политика МОСВ години наред защитава незаконните лифтове в Рила, твърдейки че "по отношение незаконността на тези лифтове не може да се направи нищо, тъй като законът не позволява да им се издаде решение по ОВОС, след като строежите са завършени".
Природозащитниците припомнят, че това е поредният случай, в който кметът и главният архитект на община Сапарева баня допускат нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство, поставяйки България пред реалната опасност от завършване на наказателната процедура на Европейската комисия за закононарушенията в Рила със сериозни глоби.
Наказателната процедура бе стартирана от Европейската комисия през 2009 г. заради незаконосъобразното изграждане на лифт, ски писти и пътища в района на Паничище, както и заради опитите на общината да урбанизира територии от Национален парк Рила над селото. Незаконните пътища и лифтът вече застрашават екологично равновесие в едно от най-красивите и известни места в България - Седемте Рилски езера.
Коалицията «За да остане природа в България» настоява да бъде потърсена административно-наказателна отговорност на кмета и главния архитект на община Сапарева баня поради многобройните и неспиращи нарушения. Само така ще бъде гарантирано върховенството на закона в Рила планина.

Източник: economynews.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: