Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Ще се лее ли пак кръв под черешите?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:12 / 18.05.2010Коментари (0)146
©
"Заедно с черешобера почва и войната из градините. Кръв се лее. Лани имаше жертви. Дали и тази година ще е така?"

Хората в Кюстендилско, където в идните дни започва беритбата на череши, говорят с тревога, а не с радост за нея.

"Борба се води за всеки лев от реколтата - коментират полицаи. - Активизират се и доста хора от криминалния контингент. Наследниците на покойния черешов бос Александър Тасев-Остап (застрелян на 14 май 2007 г.) не бездействат и този сезон."

Мерките на МВР

Със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев в разгара на черешобера в района ще бъде дислоцирано жандармерийско подразделение.

Шефът на областната дирекция на полицията комисар Георги Джоглев уточнява за "Труд": На първо време ще бъдат разположени и готови за действие 10 униформени от жандармерията, с въоръжение, транспорт. Ще се включи и гранична полиция. Тя ще е снабдена с апаратура за нощно виждане, получена по програмата за присъединяването ни към Шенгенския договор.

"Без нея бяхме затруднени в нощното наблюдение за крадци по черешовите масиви", казват местни полицейски началници.

"Не можем да сложим до всяко дърво полицай. Но от края на май и през целия юни ще има постоянна охрана на процеса по беритбата, изкупуването и реализацията на продукцията", категоричен е комисар Джоглев.

Полицейското обезпечаване на кампанията е планирано още от зимата поради кървавата история в черешова градина над село Шишковци. Там вечерта на 25 юни м. г. наказателна група роми преби до смърт пазача Пламен Мирославов (46 г.). Убийството стана в караулката на входа на градината. Смазани от бой бяха и Кръстьо Симеонов (47 г. ) и жена му Марияна Спасова, които били познати на охранителя.

Селото настръхна след кръвопролитието. Шишковчани излязоха на мегдана с искане за линч на убийците.

"Да ги докарат тук, ние да ги накажем. Ще ги бесим ли, ще ги убиваме с камъни ли, ние ще решим. Глава за глава! Иначе ще хванат адвокати и ще се отърват. Не може роми да крадат и да убиват, а ние да мълчим! Делото сега ще се точи до второ пришествие", гневяха се местните.

Разследването по черешовото убийство още не е приключило. Почти година мина, а няма внесен в съда обвинителен акт. Първоначално бяха задържани 12 заподозрени за саморазправата. След разпити освободиха трима. В ареста останаха Сашо Асенов (31 г.), Александър Димитров (30 г.), Георги Йорданов (32 г.), Боян Димитров (29 г.), Ангел Иванов (30 г.), Атанас Рангелов (22 г.), Асен Иванов (40 г.), Стоян Сашов (32 г.) и Трайчо Атанасов-Тохий (34 г.). Вчера в Кюстендилския окръжен съд Ангел и Александър поискаха свобода, но не я получиха от магистратите.

В Кюстендил се знае, че повечето от задържаните са от известния из целия Югозапад ромски клан Гольовците. Заради един от тях - Стоян Сашов, убийството в Шишковци е на път и към Европейския съд в Страсбург.

Още от първата седмица след задържането на Стоян Гольовеца неговите роднини започнаха да подават жалби. Три пъти различни съдебни инстанции отхвърляха молбата му да излезе на свобода. Родителите му обявиха тези дни, че внасят жалба в Страсбург, че се нарушават правата му. Според бащата Сашо Асенов (един от тримата братя тартори на клана) синът му Стоян имал тежки заболявания, изискващи специално лечение. Страдал от хипертония, имал диабет и умерена форма на олигофрения.

"Какви са тези закони - да държат някого година в ареста без обвинение", възмущава се той. Според майката на Стоян по време на убийството синът й е бил у дома си.

"Няма да коментирам, докато не приключи досъдебното производство!", заяви наблюдаващата прокурорка Камелия Стефанова. Досъдебното производство се забавило поради нужните множество експертизи. Трябвало да се съберат доказателства кой точно от групата крадци на череши е нанесъл смъртоносните удари по пазача.

Ромите били въоръжени с дръжки на кирки, с тях яростно млатили където сварят охранителя Мирославов, докато издъхне. Двама признали, че те са убийците, но това не било доказано.

"Дали ще ги осъдят, или не - не се знае. Гольовците са богати, имат пари да плащат на адвокати. Накрая може да се окаже, че не е имало и убийство! От една година обаче ром по наше село не смее да припари - нито пеш, нито на кон или каруца! Това племе е отписано от нас", мърморят в Шишковци.

Множество насилия съпровождат всяка година беритбата на черешите в Кюстендилско.

Месец преди убийството на пазача в Шишковци в Дупница Васил Капланов-Каплата (26 г.) ударил в лицето изкупвача Йордан Костов-Джоко (42 г.). Той е брат на пилота Любомир Костов, който загина в хеликоптер, свален от небето над Ирак.

Джоко бил с пет избити зъба от разправията. Тя била за спор по изкупните цени на черешите. Съдебното дело и по този случай не е приключило. Няма присъда срещу Каплата.

Ромските мелета

В бобовдолското село Шатрово си спомнят за две страшни мелета, предизвикани от роми, пришълци от Монтанско. Същите всяка година през юни се заселват в Кюстендилско, за да печелят от беритбата. За цял месец те обсебват селото. Започват скандали, побоища. За малко и там да стане убийство, след като местен чешит се опълчил на мургавите и ги обидил, наричайки ги "крадливи".

Напатили се от какви ли не "черешови ексцесии", местните кметове се опитват да създадат ред в кампанията.

Кюстендилският градоначалник Петър Паунов е разпоредил в града да има само 7 пункта и борси за изкупуване на плодовете. А в околните села продукцията ще се предава само на едно място. При досегашната система в селата и почтени стопани, и апаши откриваха десетки пунктове.

"Искаме да спрем изкупуването на крадени череши. Няма да издаваме разрешително за откриване на пункт, без да се представят бланки с печата на общината. В тях ще се отбелязва името на човека, който предава плода, с личните му данни, с количеството и цената", обяви Паунов.

Контрол над берачите

Стотиците роми берачи ще се събират на бившия животински пазар край града, откъдето ще се извозват до градините.

"Ще се знае поименно кой кого е наел - заканват се от полицията. - След 20 ч няма да позволим никакво движение по масивите и пунктовете". Кампанията ще се следи и с оглед на фактурирането и осчетоводяването от страна на териториалното звено на НАП. "Всичко е заради данъците. От черешобера в района влизат като приходи към 8 млн. лева. Това са към 800 хил. лв., които следва да влязат в хазната като налог на производители, изкупвачи и пр. Трябва да има железен ред. Иначе ще стават какви ли не кражби и посегателства", казва уважаван местен бизнесмен и добавя: "Да ни пази бог и МВР от кървави разправи."

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: